МТФ 50 (2015)

50-от Македонски Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 11.06.2015 – 19.06.2015.

На фестивалот беа прикажани вкупно:

 • 13 претстави во официјалната програма
 • 9 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 9 настани во придружната програма.

Уметнички директор на фестивалот: Петар ТЕМЕЛКОВСКИ.

Жири: Ѓорѓи ЈОЛЕВСКИ – претседател, Тони МИХАЈЛОВСКИ, Илбер МУРТЕЗИ.

Организациски одбор

 

Извршен одбор на МТФ:
Сенко ВЕЛИНОВ – претседател,
Јордан ВИТАНОВ,
Атила КЛИНЧЕ,
Валентин СВЕТОЗАРЕВ,
Тони ЧАТЛЕСКИ.

Собрание на МТФ:

Валмир АЗИРИ – Тетовски Театар Тетово,
Сенко ВЕЛИНОВ – МНТ Скопје,
Роберт ВЕЉАНОВСКИ – Драмски Театар Скопје,
Јордан ВИТАНОВ – Театар Велес,
Јелена ЖУГИЌ – Театар Комедија Скопје,
Адем КАРАГА – Албански Театар Скопје,
Трајче КАЦАРОВ – Театар Штип,
Атила КЛИНЧЕ – Турски Театар Скопје,
Драган МАЏИРОВ – Театар Струмица,
Роберт ПАВЛЕСКИ – Театар Куманово,
Валентин СВЕТОЗАРЕВ – Театар Битола,
Маја СТЕВАНОВИЌ – ФДУ Скопје,
Горан СТОЈАНОСКИ – Тетар Охрид,
Тони ЧАТЛЕСКИ – Театар Прилеп.

Секретар на МТФ: Стојан ДАМЧЕСКИ.

Технички секретар: Љупчо ТОДОРОВСКИ.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на

 1. НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ на Бруно Јованоски за рекламниот материјал од претставата „БЕЗЉУБНИ“ во изведба на НУ Драмски театар – Скопје,
 2. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА на Елена Прокопева за кореографија и сценски движења во претставата „МНОГУ ВРЕВА ЗА НИШТО“ во изведба на НУ Театар „Комедија“ – Скопје,
 3. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Марјан Неќак за музиката во претставата „KРВАВИ СВАДБИ“ во изведба на НУЦК „Антон Панов“ – Народен театар – Струмица,
 4. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Благој Мицевски за костимите во претставата „ИВАНОВ“ во изведба на НУ Народен театар – Битола,
 5. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Валентин Светозарев за сценографијата во претставата „ИВАНОВ“ во изведба на НУ Народен театар – Битола,
 6. НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕНА СЦЕНСКА ДРАМАТИЗАЦИЈА на Деан Дамјановски за драматизацијата на расказите од Драги Михајловски во претставата „ПРИКАЗНИ ОД ШЕСТИОТ КАТ“ во изведба на НУЦК „Ј.Х.К. Џинот“ – Театар Велес,
 7. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ на Благица Секуловска за текстот во претставата „БЕЗЉУБНИ“ во изведба на НУ Драмски театар – Скопје,
 8. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Александар Ѓорѓиоски за улогата Орест во претставата „ЕЛЕКТРА“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
 9. НАГРАДА ЗА МЛАДА АКТЕРКА на Слаѓана Вујошевиќ за улогата Елена во претставата „СОН НА ЛЕТНАТА НОЌ“ во изведба на НУ Турски театар – Скопје,
 10. НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА на Ѕвездана Ангеловска за улогата Клитемнестра во претставата „ЕЛЕКТРА“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
 11. НАГРАДА ЗА МАШКА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Митко Апостоловски за улогата Шабељски во претставата „ИВАНОВ“ во изведба на НУ Народен театар – Битола,
 12. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА на Дарја Ризова за улогата Електра во претставата „ЕЛЕКТРА“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
 13. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА на Адем Карага за улогата во претставата „ПРЕДАВАЊЕ“ во изведба на НУ Албански театар – Скопје,
 14. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Андриј Жолдак за претставата „ЕЛЕКТРА“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
 15. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ЕЛЕКТРА“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
 16. СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА ЗА КОЛЕКТИВНА ИГРА И ОСОВРЕМЕНУВАЊЕ НА КЛАСИКАТА на претставата „СОН НА ЛЕТНАТА НОЌ“ во изведба на Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.

Настани во придружната програма


 

ДРАМСКО ЧИТАЊЕ

Д-р Ана СТОЈАНОСКА

(презентација на откупените драмски текстови од министерството за култура за 2015)


 

Изложба

Александар СТАНКОСКИ

ДРЕВНОСТИ


 

Изложба

Тони ЧАТЛЕСКИ

ДРЕВНИОТ СОН


 

Перформанс

ЗЕМЈАТА НА ЧЕРНОДРИНСКИ
КОНЦЕРТ НА АКТЕРСКИТЕ ЅВЕЗДИ

Дејан ПРОЈКОВСКИ


 

Промоција

Автор: Јелена ЛУЖИНА

МОНОГРАФИЈА „ПРОЕКТ ЧЕРНОДРИНСКИ“ –
МТФ „ВОЈДАН ЧЕРНОДРИНСКИ“ 1965-2015


 

Промоција на театарска литература

Д-р Ана СТОЈАНОСКА


 

Промоција на театарска литература

Д-р Ана СТОЈАНОСКА


 

Промоција на театарска литература

Д-р Ана СТОЈАНОСКА


 

Трибина

ЧАЈ ЗА ДВАЈЦА

Д-р Јелена ЛУЖИНА и Благој ЧОРЕВСКИ

Средба со добитниците на Наградата за животно дело


 

 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Билтени и други материјали

Слични Објави