ЕЛЕКТРА

Продукција: НУ Македонски народен театар – Скопје

Автор: Андриј ЖОЛДАК

Режија: Андриј ЖОЛДАК

Претставата се одигра на сцената на НУ Македонски народен театар – Скопје на 11.06.2015

Сценски текст, концепт на светлосен дизајн: Андриј ЖОЛДАК
Сценографија: Андриј ЖОЛДАК и Лукас НОЛ
Асистент на режисерот: Никола КИМОВСКИ
Костимографија: Лукас НОЛ и Даниел ЖОЛДАК
Композитор: Сергеј ПАТРАМАНСКИ
Асистенти на сценографот: Тања БЛАЖЕВСКА – ХРИСТОВА, Даниел ЖОЛДАК и
Илина АНГЕЛОВСКА


Играат:
Електра, ќерка на Агамемнон: Дарја РИЗОВА
Орест, син на Агамемнон: Александар ЃОРЃИОСКИ
Клитемнестра, мајка им, жена на Агамемнон: Ѕвезда АНГЕЛОВСКА
Агамемнон, татко им: Славиша КАЈЕВСКИ, Борче НАЧЕВ
Егист, љубовник на Клитемнестра: Никола АЦЕСКИ
Еврипид: Славиша КАЈЕВСКИ, Борче НАЧЕВ
Жена на Еврипид: Звезда АНГЕЛОВСКА
Исус: Александар МИХАЈЛОВСКИ
Електра, дете: Анастасија ТАШКОВСКА, Михаела НИКОЛОСКА
Чуварка на Клитемнестра, дадилка на Електра и на Орест: Арна ШИЈАК


Извршен продуцент: Виктор РУБЕН
Камерман: Kузман КЛЕКОВСКИ
Автор на плакат: Срѓан ЈАНИЌИЈЕВИЌ
Инспициент: Никола КИМОВСКИ
Тон: Александар АРСИЌ
Светло: Илија ТАРЧУГОВСКИ
Манипулант на погон: Костадин ВЕЛКОВ


Доделени награди:

  1. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Александар Ѓорѓиоски за улогата Орест,
  2. НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА на Ѕвездана Ангеловска за улогата Клитемнестра,
  3. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА на Дарја Ризова за улогата Електра,
  4. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Андриј Жолдак,
  5. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА.