НАГРАДИ

Собранието на Македонскиот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ доделува награда за животно дело на истакнати театарски работници.

Селекцијата на претставите во Официјалната програма ја прави уметничкиот директор на фестивалот.

Фестивалот има натпреварувачки карактер во Официјалната програма. Оценувањето и одлуката за доделување на наградите ја прави оценувачката комисија (жири) на фестивалот.

Награди во официјалната програма

Оценувачката комисија на Македонскиот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ Прилеп, ги доделува следниве награди:

 1. Награда за рекламен материјал,
 2. Награда за кореографија и сценски движења,
 3. Награда за музика,
 4. Награда за костимографија,
 5. Награда за сценографија,
 6. Награда за современа сценска драматизација и адаптација,
 7. Награда за современ драмски текст,
 8. Награда за млад актер „Трајко Чоревски“,
 9. Награда за млада актерка,
 10. Награда за женска епизодна улога,
 11. Награда за машка епизодна улога „Димче Трајковски“,
 12. Награда за главна женска улога,
 13. Награда за главна машка улога,
 14. Награда за режија,
 15. Награда за уметничко остварување на претстава во целина,
 16. Награда од публика.
Жири комисијата на 58. МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп, во состав од: Марина Миливојевиќ-Маѓарев, претседател и членовите Марина Катниќ-Бакаршиќ и Варја Ѓукиќ ги доделува следните награди:
 
1. НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ СЕ ДОДЕЛУВА НА НУ Македонски народен театар Скопје и Зоран Кардула ЗА РЕКЛАМНИОТ МАТЕРИЈАЛ ОД ПРЕТСТАВАТА „Иванов“ ВО ИЗВЕДБА НА НУ Македонски народен театар – Скопје.
2. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА СЕ ДОДЕЛУВА НА Александар Зарапчиев, инструктор за техника на качување и движење на карпа и Нина Деан ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА ВО ПРЕТСТАВАТА „Иванов“ ВО ИЗВЕДБА НА НУ Македонски народен театар Скопје.
3. НАГРАДА ЗА МУЗИКА СЕ ДОДЕЛУВА НА Ристо Вртев ЗА МУЗИКАТА ВО ПРЕТСТАВАТА „Дупло дно“ ВО ИЗВЕДБА НА НУ Театар Војдан Чернодрински – Прилеп.
4. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА СЕ ДОДЕЛУВА НА Симон Мачабели и Раде Василев ЗА КОСТИМИТЕ ВО ПРЕТСТАВАТА „Едвард Втори“ ВО ИЗВЕДБА НА НУЦК Театар „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“ во копродукција со Драмски театар Масалитинов, Пловдив, Бугарија.
5. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА СЕ ДОДЕЛУВА НА Илина Ангеловска, Тодор Дајевски и Зоја Бузалковска ЗА СЦЕНОГРАФИЈАТА ВО ПРЕТСТАВАТА „Иванов“ ВО ИЗВЕДБА НА НУ Македонски народен театар.
6. НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕНА СЦЕНСКА ДРАМАТИЗАЦИЈА И АДАПТАЦИЈА СЕ ДОДЕЛУВА НА колективот на претставата „Франкенштајн“ ЗА ДРАМАТИЗАЦИЈА И АДАПТАЦИЈА НА ТЕКСТОТ„Франкенштајн“ ВО ПРЕТСТАВАТА „Франкенштајн“ ВО ИЗВЕДБА НА Театар за деца и младинци – Скопје.
7. НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕН ДРАМСКИ ТЕКСТ НЕ СЕ ДОДЕЛУВА.
8. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „Трајко Чоревски“ СЕ ДОДЕЛУВА НА Григор Јовановски ЗА УЛОГАТА НА Љвов, Евгениј Константинович ВО ПРЕТСТАВАТА „Иванов“ А ВО ИЗВЕДБА НА НУ Македонски народен театар.
9. НАГРАДА ЗА МЛАДA АКТЕРKA СЕ ДОДЕЛУВА НА Јована Миладинова ЗА УЛОГАТА НА Изабел де Валоа ВО ПРЕТСТАВАТА „Едвард Втори“ А ВО ИЗВЕДБА НА НУЦК Театар „Јордан Хаџи Контантинов – Џинот“ Велес и Драмски Театар Масалитинов, Пловдив, Бугарија.
10. НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА СЕ ДОДЕЛУВА НА Анкица Бенинова ЗА УЛОГАТА НА Сања ВО ПРЕТСТАВАТА „Црна Дупка“ ВО ИЗВЕДБА НА НУЦК „Антон Панов“ Струмица.
11. НАГРАДА ЗА МАШКА ЕПИЗОДНА УЛОГА „Димче Трајковски“ СЕ ДОДЕЛУВА НА Ѓорѓи Јолевски ЗА УЛОГАТА НА Лебедев, Павел Кирилич ВО ПРЕТСТАВАТА „Иванов“ А ВО ИЗВЕДБА НА НУ Македонски народен театар Скопје.
12. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА СЕ ДОДЕЛУВА НА Дарја Ризова ЗА УЛОГАТА НА Саша ВО ПРЕТСТАВАТА „Иванов“ А ВО ИЗВЕДБА НА НУ Македонски народен театар Скопје.
13.НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА СЕ ДОДЕЛУВА НА Васил Михаил ЗА УЛОГАТА НА Силјан ВО ПРЕТСТАВАТА „Црна дупка“ А ВО ИЗВЕДБА НА НУЦК „Антон Панов“ Струмица.
14. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА СЕ ДОДЕЛУВА НА Зоја Бузалковска ЗА РЕЖИЈАТА ВО ПРЕТСТАВАТА „Иванов“ ВО ИЗВЕДБА НА НУ Македонски народен театар Скопје.
15. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВАТА ВО ЦЕЛИНА СЕ ДОДЕЛУВА НА АНСАМБЛОТ НА НУЦК „Антон Панов“ – Струмица ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ ВО ПРЕТСТАВАТА „Црна дупка“ од Горан Стефановски во режија на Љупчо Ѓоргиевски.
16. Специјално признание за колективна актерска игра на ансамблот на претставата „На дното“ од Максим Горки, во режија на Ќендрим Ријани од НУ Народен Театар Битола.

Награди за животно дело

Мими Таневска-Србиноска 

Мими Таневска-Србиновска е реномирана актерка професорка по актерска игра на Факултетот за драмски уметности, која со својата посветена работа и професионален ангажман дава огромен придонес во развојот на македонската култура и образование речиси четири децении. Се запишала на Факултетот за драмски уметности во Скопје во 1979 година, а дипломирала во класата на Љубиша Георгиевски во 1984 година. Уште за време на своите студии е препознаена како даровита студентка, била ангажирана да игра како гостинка во професионалните претстави: „Чудото на Св. Ѓорги“ од Русомир Богдановски, во режија на Слободан Унковски на Драмскиот театар во Скопје (1981), во претставата „Лет во место“ од Горан Стефановски, во режија на Слободан Унковски како самостоен драмски проект на Домот на младите „25 Мај“ (1982), во „Хај-фај“ од Горан Стефановски, во режија на Љубиша Георгиевски и во продукција на Драмскиот театар (1983), како и во претставата „Кланица“ од Славомир Мрожек, во режија на Владо Цветановски, а во продукција на МНТ (1983). За улогата на Флејтистката во оваа претстава ја добила наградата „Млад борец“ за најдобар млад актер. По завршувањето на студиите, од 1985 до 1999 година е редовно вработена во Македонскиот народен театар во Скопје, каде што одиграла значајни улоги од светската и од домашната драматургија високо вреднувани од критиката во земјата, како и надвор од неа. Уште на самиот почеток на својата актерска кариера, беше „резервирана“ за главните улоги во пиесите што се подготвуваат. Мими Таневска е добитничка на неколку актерски награди, од кои најзначајна е Стериината награда на Стеријино позорје во Нови Сад, за улогата на Цвета во „Црна дупка“ од Горан Стефановски, во режија на Паоло Маџели, а во продукција на МНТ. Ова високо признание го добива во 1988 година, само три години по своето вработување. Освен во својата матична куќа таа како гостинка играла и во претстави во повеќе театри во Македонија: Драмскиот театар во Скопје, Народниот театар во Битола, Народниот театар во Куманово, Народниот театар „Војдан Чернодрински“ во Прилеп, како и во независни продукции на Здружението „Талија“ од Скопје, на МКЦ – Скопје и Театарот на Навигаторот Цветко – Скопје.

Улоги во претстави (селектирана листа):

 • Љубов Андреевна во „Вишновата градина“ од Антон П. Чехов, продукција: МНТ, Скопје;
 • Адријана во „Комедија на забуни“ од Вилијам Шекспир, продукција: МНТ, Скопје;
 • Дорина во „Тартиф“ од Молиер, продукција: МНТ, Скопје;        
 •  Бароницата Кастели-Глембај во „Глембаеви“ од Мирослав Крлежа, продукција: МНТ, Скопје;
 • Ема во „Неверство“ од Харолд Пинтер, продукција: Драмски театар, Скопје;
 • Флејтистката во „Кланица“ од Славомир Мрожек, продукција: МНТ, Скопје;
 • Филимена во „Учени жени“ од Молиер, продукција: МНТ, Скопје;
 • Аркадина во „Галеб“ од Антон П. Чехов, продукција: Народен театар, Куманово;
 • Естела во „Зад затворени врати“ од Жан Пол Сартр, продукција: Здружение „Талија“, Скопје;
 • Жената во „Малограѓанска свадба“ од Бертолт Брехт, продукција: МНТ, Скопје;
 • Меј во „Луди за љубов“ од Сем Шепард, продукција: МНТ, Скопје;
 • Мира во „Хај-фај“ од Горан Стефановски, продукција: Драмски театар, Скопје;
 • Пепа во „Полковникот Птица“ од Христо Бојчев, продукција: Народен театар, Прилеп;
 • Милена во „Семејни приказни“ од Биљана Србљановиќ, продукција: Народен театар, Битола;
 • Рајна во „Лет во место“ од Горан Стефановски, независен проект, продукција: МКЦ, Скопје;
 • Бабушка во „Четвртата сестра“ од Ј. Гловацки, продукција: Народен театар, Прилеп;
 • Жената во „Жената на полковникот“ од Христо Бојчев, продукција: Народен театар, Прилеп;
 • Цвета во „Црна дупка“ од Горан Стефановски, продукција: МНТ, Скопје;
 • Петунија во „Ништо без Трифолио“ од Русомир Богдановски, продукција: МНТ, Скопје;
 • Алисон во „Обѕрни се во гнев“ од Џон Озборн, продукција: МНТ, Скопје;
 • Кресида во „Троил и Кресида“ од Вилијам Шекспир, продукција: МНТ, Скопје;
 • Аркадина во „Галеб“ од А. П. Чехов, продукција: Народен театар, Куманово;
 • Невена во „Женски прилог во ноќта“ од Блаже Миневски, продукција: МНТ, Скопје;
 • Марта во Dies irae од Жанина Мирчевска, продукција: МНТ, Скопје;
 • Грета Зонтаг во „Мацедонише цуштенде“ од Јордан Плевнеш, продукција: МНТ, Скопје;
 • Неда во „Мартолозот“ од Григор Прличев, продукција: МНТ, Скопје;
 • Дона Елвира во „Дон Жуан“ од Молиер, продукција: Театарот на Навигаторот Цветко, Скопје;
 • Дулчинеја во „Дон Кихот“ од Сервантес, продукција: Народен театар, Битола.
Во 1993 година ја добила наградата за главна женска улога на МТФ „Војдан Чернодрински“ за улогата на Невена во претставата „Женски прилог“ во ноќта од Блаже Миневски, во режија на Владимир Милчин и во продукција на МНТ. Во 1998 година ја добила наградата за главна женска улога на МТФ „Војдан Чернодрински“ за улогата на Пепа во претставата „Полковник Птица“ од Христо Бојчев, во режија на Владо Цветановски и во продукција на Народен театар, Прилеп.
Со нејзините претстави учествувала на многу театарски фестивали во Македонија како и надвор од државата Стериино позорје во Нови Сад, МЕС во Сараево, Меѓународниот фестивал во Елбасан – Албанија, Светскиот театарски фестивал во Богота – Колумбија, „Боршникови средби“ во Словенија, Меѓународниот театарски фестивал во Корча –Албанија, МТФ „Војдан Чернодрински“– Прилеп, Охридско лето – Охрид итн.
 
Остварувања во филмската и ТВ-продукција (селектирана листа)
 • „Бушава азбука“ – телевизиска серија, во режија на Слободан Унковски;
 • „Македонија може“ – телевизиска серија, во режија на Коле Ангеловски;
 • „Лет во место“ – игран филм, во режија на Слободан Унковски;
 • „Состојба пред инфаркт“ – игран филм, во режија на Кокан Младеновиќ;
 • „Стапица“ – игран филм, во режија на Аљоша Симјановски;
 • „Тајната книга“ – игран филм, во режија на Владо Цветановски;
 • „Ефектот на среќа“ – игран филм, во режија на Борјан Зафировски;
 • „Te dua, жими мене“ – игран филм, во режија на Марјан Гавриловски.

Во 2000 година се вработува на Факултетот за драмски уметности, Скопје и ја започнува својата наставна и педагошка дејност со студентите по актерска игра. Досега, преку нејзината посветена работа, едуцирала шест генерации студенти. Како професор по актерска игра се стреми кон постојано унапредување и збогатување на студиската програма, кон воведување нови современи методи и пристапи во едукацијата на студентите и настојува да ги следи најновите истражувања, иновации и лаборатории во областа. Испитните претстави на нејзините студенти се редовно изведувани на Академската сцена на ФДУ. Некои од нив учествувале и биле наградени на престижни Меѓународни студентски фестивали (прва награда од стручното жири и прва награда од публиката за
„Оркестар ББ“ на Интернационалниот фестивал FIST 06 во Белград, Србија; Прва награда за најдобра претстава за „Ревизор“ на Интернационалниот фестивал DIONIZ во Хрватска; Специјална награда за „ММЕ кој прв почна“ на Интернационалниот фестивал „Данаил Чирпански“ (2019) во Стара Загора, Бугарија; гран при за „Пиеса 27 на ливерпулски начин“ и награда за главна машка и главна женска улога на Интернационалниот фестивал URBAN FEST 18, Ниш, Србија). Во 2013 е избрана за раководител на Катедрата по актерска игра и
сенатор.

Од 2015 до 2019 година е избрана за продекан за настава на УКИМ, Факултет за драмски уметности, Скопје. Од декември 2019 до декември 2022 ја извршува функцијата на декан на Факултет за драмски уметности, Скопје. Во нејзиниот мандат излезе од печат монографијата „50 години ФДУ“, во чија подготовка активно учествуваше како еден од нејзините уредници (Мими Таневска- Србиновска, Маја Стевановиќ, Зоја Бузалковска и Сашо Кокаланов).

Дипломската претстава „Сакатиот од Инишман“ од Мартин Мекдона е воедно и последната испитна претстава на проф. м-р Мими Таневска-Србиновска пред нејзиното пензионирање во септември 2023 година. Особено успешна беше изведбата на оваа претстава на 57. МТФ „Војдан Чернодрински“ пред преполна сала во Народниот театар во Прилеп.

Јордан Витанов

Јордан Витанов е роден на 13 јануари 1958 година во с. Грнчиште, Велешко, Македонија. По завршувањето на Средното економско училиште „Јовче Тесличков“ во Велес, се запишал на Факултетот за драмски уметности во Скопје – отсек драмски актери во класата на проф. Љубиша Георгиевски. Дипломирал со претставата „Сон на летната ноќ“ кај проф. Слободан Унковски. Витанов е член на театарот „Јордан Хаџи Константинов-Џинот“ од 1976 година, а и по пензионирањето е редовно на сцената. На матичната сцена остварил повеќе од 100 улоги. На театарските сцени во Македонија има одиграно дваесетина улоги и тоа во театрите во Штип, Куманово, Струмица, Кавадарци и во Скопје. Член е на поетскиот театар „Скрб и утеха“ каде што има одиграно повеќе улоги. Со театарот „Скрб и утеха“ има настапувано на многу неформални простори во Македонија и во македонската дијаспора – во Мала Преспа (Албанија), Пиринска Македонија (Бугарија). Витанов беше директор на Театарот во Велес во два наврати – од 1999 до 2002 година и од 2006 до 2017 година, а е еден од иницијаторите за формирање на ИФАД „Стоби“.

Театарски улоги (селективна театрографија)

 •  „Свадба“ од Васил Иљоски, режисер: Благој Анчевски-Руски, улога: Коле;
 •  „Медеја“ од Робинсон Џеферс, режисери: Владимир Гравчев и Ристо Мајсторов, улога: Стражар;
 •  „Цар Тројан“ од Радивое Живковиќ, режисер: Александар Ѓорѓиев, улога: Генерал 2;
 •  „Расколникот од Хетим“ од Ѓорѓи Сталев, режисер: Ристо Мајсторов, улога: Третиот маж;
 •  „Елешник“ од Југослав Петровски, режисер: Димитар Станковски, улога: Стефан Стариот;
 •  „Х-хамлет“ од Вилијам Шекспир, режисер: Васил Зафирчев, улога: Клавдиј;
 •  „Птици“ од Аристофан, режисер: Стојан Стојановски, улога: Прометеј;
 •  „Мушичка“ од Анџело Беоко Руцанте, режисер: Никола Ристов, улога: Менато;
 •  „Генерална проба за самоубиство“ од Душан Ковачевиќ, режисер: Стојан Стојановски, улоги: Капетанот, Бизнисменот, Психијатарот;
 •  „Треперење“ од Драгана Лукан Николоски, режисер: Нина Николиќ, улога: А. П. Чехов;
 •  „Онегин“ од А. С. Пушкин, режисер: Звездана Ангеловска, улога: Зарецки;
 •  „Бетија“ од Анџело Беоко Руцанте, режисер: Никола Ристов, улога: Менато;
 •  „Шашардисани времиња“ од Благоја Ристески-Платнар, режисер: Стојан Стојановски, улога: Страхил;
 •  „Свадбата“ од Ален Бол, режисер: Софија Ристевска, улога: Свилен;
 •  „Слуга на двајца гоосподари“ од Карло Голдони, режисер: Ненад Витанов, улога: Џовани;
 •  „Татко“ од Флоријан Зелер, режисер: Ненад Витанов, улога: Андре;
 •  „Лепа Ангелина“ од Благоја Ристески-Платнар, режисер: Љупчо Ѓорѓиевски, улога: Евзакиј;
 •  „Едвард Втори“, режисер: Андриј Жолдак, улога: Кент.

Улоги во други театри

 • НТ, Штип
 •  „Добриот доктор“ од Нил Сајмон, режисер: Елена Баева, улога: Чехов;
 •  „Глоговиот џбун“ од Братислав Димитров, режисер: Стојан Стојановски, улога: Мето;
 •  „Балканот не е мртов“ од Дејан Дуковски, режисер: Стојан Стојановски, улога: Војводата;
 •  „Адвокатот Патлен“ од непознат автор, режисер: Ненад Витанов, улога: Тибо;
 • НТ, Куманово
 • „Магбет“ од Вилијам Шекспир, режисер: Стојан Стојановски, улога: Магдаф;
 •  „Лазаревото писмо“ од Живко Чинго, режисер: Љубиша Георгиевски, улога: Арсе;
 •  „Суд“ од Коле Чашуле, режисер: Владимир Талески, улога: Дрен;
 •  „Интрига и љубов“ од Фридрих Шилер, режисер Љупчо Ѓорѓиевски, улога: Градоначалникот;
 • НТ, Струмица
 •  „Феничанки“ од Еврипид, режисер: Стојан Стојановски, улога: Гласникот;

Поетски театар „Скрб и утеха“ – Скопје
• „Раскрилување“ режисер: Тихомир Стојановски, улога: Духот на Рацин;
• „Т’га за лебедот“ од Григор Прличев и Тихомир Стојановски, режисер: Владо Денчов, улога: Арнаутин;
• „Дрвеница“ од Владимир Мајаковски, режисер: Владо Денчов, улога: Бајан;
• „Ќелавата П“ од Ежен Јонеско, режисер: Владо Денчов, улога: Господин Смит;
• „Сердарот, засекогаш љубов“ од Тихомир Стојановски, улога: Скомрахот;
• „Чернодрински експрес“ од Тихомир Стојановски, режисер: Јордан Витанов, улога: Кондуктерот; Независна театарска трупа
• „Венко“ од Благоја Ристески-Платнар, режисер: Благоја Ристески-Платнар,
улога: Ченто;
Театарски режии
• „Шуаби ап“ од Жанина Мирчевска;
• „Лонг Плеј“ од Горан Стефановски;
• „Полковникот“ од Габриел Гарсија Маркез;
• „Железно пиле“ од Благоја Ристески-Платнар;
• „Богбахусово преображение“ од Окрајски;
• „Хамлет од Долна Бошава“ од Иво Брешан;
• „Пасивно пушење“ од Небојша Ромчевиќ;
• „Чернодрински експрес“ од Тихомир Стојановски;
• „Епископ Словенски Климент“ од Томе Арсовски (радиодрама);
• „Арсениј“ од Благоја Ристески-Платнар (радиодрама);

Филмски и телевизиски улоги
• „Македонската миланска скала“
• „Во Влашкото маало“
• „Сербез Донка“
• „Македонија може“
• „Погрешно време“
• „Еурека“
• „Проколнати“
• „Заборавени“
• „На Балканот не се пие чај“
• „Последниот фалцер“
• „Мостот“
• „Цимери“
• „Тврдокорни“
• „Последниот Македонец“
• Македонски народни приказни
• „Бистра вода“
• „Куќен притвор“
• „Среќна Нова ’49“
• „Пред дождот“
• „Големата вода“
• „Јас сум од Титов Велес“
• „Елегија за тебе“
Награди
• Награда за најдобра главна машка улога на МТФ „Војдан Чернодрински“ во
1992 година за улогата на Содо Арамијата во претставата „Крчма на патот за
Јевропа“.
• Награда за најдобра машка улога на ИФАД „Боспорски агони“ во Керч,
Украина, во 2002 година за улогата на Филоктет во претставата „Филоктет“.
• Награда за најдобра главна машка улога на ИФАД „Стоби“ во 2007 година за
улогата на Тисаферн во претставата „Да се заборави Херострат“.
• Награда за најдобра главна машка улога на МТФ „Војдан Чернодрински“ во
2013 година за улогата на Благој во претставата „Ноќите во бел сатен“.
• Награда „9 Ноември“ (2002)
• Награда за животно дело „Гемиџии“ (2016)
• Награда за животно дело „Петре Прличко“ (2023)

 

ЖИРИ на 58 МТФ

Д-Р МАРИНА МИЛИВОЈЕВИЌ-МАЃАРЕВ – театарска критичарка, авторка, драматург, професорка по историја на светска драма и театар на Катедрата за теорија и историја на драмските уметности и анализи на драмското творештво на Катедрата за драматургија при Академијата за уметности при Универзитетот во Нови Сад. Главното поле на нејзиното истражување е современата драма и театар. Таа пишува радиодрами,
ТВ-сценарија, претстави, театарски рецензии и написи од полето на драмата и театарските студии. Авторка е на триесетина реализирани радиодрами (Драмска програма на Радио Белград) Миливојевиќ-Маѓарев ги објавила книгите: „Да се биде во театарот – режисерските стилови на Дејан Мијач, Слободан Унковски и Душан Јовановиќ во Југословенско драмско позориште); „Фантазијата во драмите на Владимир Велмар-Јанковиќ) и „Применетиот театар во Војводина од 2000 година до денес“ – заедно со Милан Маѓарев и Иван Правдиќ. Таа беше селектор на 60. и 61. Стериино позорје. Таа е членка на уредувачкиот одбор на театарскиот магазин „Сцена“, главна и одговорна уредничка на научното списание „Зборник“ на Академијата на уметностите на Нови Сад, членка на АССИТЕЈ Србија и претседател на Српската асоцијација на театарски критичари и теоретичари.

Д-Р МАРИНА КАТНИЌ-БАКАРШИЌ – стилистичарка и професорка на Академијата за сценски уметности и на Филозофскиот факултет при Универзитетот во Сараево, Босна и Херцеговина. Катниќ-Бакаршиќ е родена во 1960 година во Сараево. Ги објавила: „Градација“ (1996), „Стилистика“ (2001), „Стилистика на драмскиот дискурс“ (2003), Јазикот и (де)конструкција на родот“ (2004), „Стилистички скици“ (2006), „Современи толкувања на книжевноста“ (2007), заедно со Зденко Лешиќ, Ханифa Капиџиќ-Османагиќ и Твртко Куленовиќ и „Помеѓу дискурсот 44 |и моќта“ (2012). Авторка е на сто и осумдесет научни трудови, преводи, критички текстови објавени во домашните и странските списанија, зборници и монографии. Била член на жири-комисијата на познатиот театарски фестивал МЕСС (Сараево). Добитничка е на неколку награди, од кои посебно е значајна меѓународната награда „Грозданин кикот“ за 2008 година. Членка е на ПЕН-центарот од 2007, а од 2018 година е дописна членка на Академијата на науките и уметностите на Босна и Херцеговина.

ВАРЈА ЃУКИЌ – актерка, авторка, директорка на фестивалот „Одакле зовем“ (Подгорица, 2009). Се запишала на студии по актерска игра на Факултетот за драмски уметности во Белград (1980), во класата на проф. Огњенка Милиќевиќ. Како студентка во втора година играла во филмот „Вариола вера“ во режија на Горан Марковиќ и ја добила наградата за најдобар дебитант на Југословенскиот филмски фестивал во Пула. Истата година игра во филмот на Мирослав Лекиќ „Скали до рајот“. Дебитирала на сцената на Југословенскиот драмски театар во Белград во претставата „Демони“, во режија на Стеван Жигон. Играла во претставата „Мара – тажно“ во режија на Петар Зец во театарот „Двориште“. Дипломирала во 1984 година како автор на монодрамата „Овој крај на светот“, работена според есеите на Елијас Канети и ја добила Октомвриската награда на Град Белград за најдобро студентско дело. Од 1985 до 1990 година била член на ансамблот на Црногорскиот народен театар од Титоград (денешна Подгорица). Од 1989 до 2001 година работи како асистент на курсот по актерска игра на Катедрата за актерска игра на Факултетот за драмски уметности во Белград. Од 1998 година живее и работи во Подгорица како самостоен уметник до формирањето на книжарницата „Карвер“ во 2005 година. Од 2008 година повторно е актерка во ансамблот на Црногорскиот народен театар. Играла во ТВ-серии и драми. Објавува есеи во театарски и литературни и културни списанија во Црна Гора и во Србија. Добитничка е на голем број театарски и филмски награди.