МТФ 55 (2021)

55-от Македонски Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 01.10.2021 – 08.10.2021.

На фестивалот беа прикажани вкупно:

 • 13 претстави во официјалната програма
 • 1 претстава во придружната програма и
 • се одржаа 5 настани во придружната програма.

Уметнички директор на фестивалот: Катарина КОЦЕВСКА ХАЏИ ВАСИЛЕВА.

Жири: Звездана АНГЕЛОВСКА – претседател, Бајруш МЈАКУ, Александар МИЛОСАВЉЕВИЌ.

Организациски одбор

Собрание на МТФ:

Сашо ДИМОСКИ – НУЦК „Јордан Хаџи-Константинов – Џинот“ – Велес,
Слободан ЃОШИЌ – НУЦК „Антон Панов“ – Струмица,
Катерина ИЛИЕВСКА СИЛЈАНОВСКА – НУ Театар за деца и младинци – Скопје,
Иван ЈЕРЧИЌ – НУ Народен Театар – Битола,
Трајче КАЦАРОВ – НУЦК „Ацо Шопов“ – Штип,
Адем КАРАГА – НУ Албански Театар – Скопје,
Јасмина МИЦОВСКА СТАНКОСКА – Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
Беким САЛИУ – НУ Тетовски театар – Тетово,
Горан СИМОНОСКИ – НУЦК „Григор Прличев“ – Охрид,
Драган СПАСОВ – НУ Драмски Театар – Скопје,
Мими ТАНЕВСКА СРБИНОВСКА – ФДУ – Скопје,
Несрин ТАИР – НУ Турски Театар – Скопје,
Сашо ТОДОРОВСКИ – НУЦК „Трајко Прокопиев“ – Куманово,
Симона УГРИНОВСКА – НУ Македонски народен театар – Скопје,
Нора ШАЌИРИ – НУ Театар „Комедија“ – Скопје.

Секретар на МТФ: Стојан ДАМЧЕСКИ.

Технички секретар: Љупчо ТОДОРОВСКИ.

Доделени награди

  1. НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на

   1. НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ на Борче Димитријоски за рекламниот материјал од претставата „ЕДВАРД РАЦЕ НОЖИЦИ“ во изведба на НУ Театар за деца и младинци – Скопје,
   2. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА на Игор Киров за кореографија и сценски движења во претставата „ЕДИП КОМЕНТАРИ“ во изведба на НУЦК „Ацо Шопов“ – Театар Штип,
   3. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на групата Фолтин за музиката во претставата „И КОЊИТЕ ГИ УБИВААТ, ЗАР НЕ?“ во изведба на НУ Народен театар – Битола,
   4. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Роза Трајчевска–Ристоска за костимите во претставата „МОЈОТ МАЖ“ во изведба на НУ Драмски театар – Скопје,
   5. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Ивана Кнез за сценографијата во претставата „ГЛЕМБАЕВИ“ во изведба на Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
   6. НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕНА СЦЕНСКА ДРАМАТИЗАЦИЈА на Нела Витошевиќ и Викторија Рангелова–Петровска за драматизација на колажот од раскази на Румена Бужаровска во претставата „МОЈОТ МАЖ“ во изведба на НУ Драмски театар – Скопје,
   7. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Исидор Јованоски за улогата Оливер Глембај во претставата „ГЛЕМБАЕВИ“ во изведба на Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
   8. НАГРАДА ЗА МЛАДА АКТЕРКА на Сабина Мемиши за улогата Олга во претставата „МУРЛИН МУРЛО“ во изведба на НУ Албански театар – Скопје,
   9. НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА на Гентиана Рамадани за улогата Ина во претставата „МУРЛИН МУРЛО“ во изведба на НУ Албански театар – Скопје,
   10. НАГРАДА ЗА МАШКА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Горан Стојаноски за улогата Силвестер во претставата „КРИК ЗА ЉУБОВ“ во изведба на НУЦК „Григор Прличев“ – Народен театар – Охрид,
   11. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА на Наталија Теодосиева за улогите во претставата „МОЈОТ МАЖ“ во изведба на НУ Драмски театар – Скопје,
   12. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА на Јордан Симонов за улогата Филип во претставата „МОЈ ТЕРМИН“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
   13. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Мартин Кочовски за претставата „И КОЊИТЕ ГИ УБИВААТ, ЗАР НЕ?“ во изведба на НУ Народен театар – Битола,
   14. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „И КОЊИТЕ ГИ УБИВААТ, ЗАР НЕ?“ во изведба на НУ Народен театар – Битола,
   15. НАГРАДА ЗА СЕВКУПЕН УМЕТНИЧКИ АНГАЖМАН И РЕЗУЛТАТ НА АВТОРОТ И АКТЕРИТЕ на претставата „МОЈОТ МАЖ“ во изведба на НУ Драмски театар – Скопје.
Настани во придружната програма

Промоција

НЕВИДЛИВИТЕ од Тена ШТИВИЧИЌ
(издавач: АРТКОНЕКТ)


 

Промоција

ГОРАН ВО ДРАМСКИ
(издавач: НУ Драмски театар – Скопје)

Промоција на антологијата „Еуродрам 2020: избор нови македонски драми“
(издавач МТФ „В. Чернодрински“, Прилеп, 2020)

Промотор: проф. д-р Иван ДОДОВСКИ

Трибина


 

ТЕАТАРОТ ВО КОВИД 19. ПРОБЛЕМИ И РЕШЕНИЈА

Модератор: Катарина КОЦЕВСКА

НУ Драмски театар – Скопје


 

ДРАМСКИ ЗА КОНЕСКИ

Омаж за животот и делото на великанот на македонската литература и култура Блаже Конески со првенците на Драмски театар во чест на стогодишнината од неговото раѓање.

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави