МТФ 43 (2008)

43-от Македонски Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 06.06.2008 – 12.06.2008.

На фестивалот беа прикажани вкупно:

 • 10 претстави во официјалната програма
 • 6 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 6 настани во придружната програма.

Уметнички директор на фестивалот: Петар Темелковски.

Жири: Љуран Ахмети, Васе Манчев, Благоја Чоревски.

Организациски одбор

 Извршен одбор на МТФ:

Сенко Велинов – претседател,
Осман Ахмети,
Бранко Ѓорчев,
Роберт Павлевски,
Сашо Огненовски.

Собрание на МТФ:

Осман Ахмети – Албански театар Скопје,
Сенко Велинов – МНТ Скопје,
Јордан Витанов – НТ Велес,
Бранко Ѓорчев – Драмски театар Скопје,
Трајче Kацаров – НТ Штип,
Драган Маџиров – НТ Струмица,
Сашо Огненовски – НТ Битола,
Кирил Ристоски – ФДУ Скопје,
Елмир Сејфулаи – Тетовски театар Тетово,
Љубомир Чадиковски – Театар за деца и млади,
Тони Чатлески – НТ Прилеп,
Наџи Шабан – Турски театар Скопје.

Секретар на МТФ: Стојан Дамчески.

Технички секретар: Љупчо Тодоровски.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на

 1. НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ на Владо Ѓоревски – Рафик за рекламниот материјал од претставата „БЕГАЛКА“ во изведба на Народен театар – Штип,
 2. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА на Олга Панго за кореографија и сценски движења во претставата „ЖЕНИЧКИ“ во изведба на Турски театар – Скопје,
 3. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Горан Трајковски за музиката во претставата „БЕГАЛКА“ во изведба на Народен театар – Штип,
 4. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Мери Јовановска за костимите во претставата „ЖЕНИЧКИ“ во изведба на Турски театар – Скопје,
 5. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Владо Ѓоревски – Рафик за сценографијата во претставата „БЕГАЛКА“ во изведба на Народен театар – Штип,
 6. НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕНА СЦЕНСКА ДРАМАТИЗАЦИЈА на Трајче Крстески за драматизација на романот „Железниот светилник“ од Димитар Талев во претставата „СВЕТИЛНИКОТ“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
 7. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Соња Арсова за улогата Ленче во претставата „БЕГАЛКА“ во изведба на Народен театар – Штип,
 8. НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА на Викторија Степановска за улогата Кети во претставата „ДАЛАЈ МАМА“ во изведба на Народен театар – Битола,
 9. НАГРАДА ЗА МАШКА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Адриан Азири за улогата Капетан во претставата „ВОЈЦЕК“ во изведба на Албански театар – Скопје,
 10. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА на Руиш Беговска за улогата Мајката во претставата „БЕГАЛКА“ во изведба на Народен театар – Штип,
 11. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА на Џенат Самет за улогата Апо во претставата „ЖЕНИЧКИ“ во изведба на Турски театар – Скопје,
 12. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Дејан Пројковски за претставата „БЕГАЛКА“ во изведба на Народен театар – Штип,
 13. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „БЕГАЛКА“ во изведба на Народен театар – Штип.

Настани во придружната програма


 

ДРАМСКИ ТЕКСТ – ЧИТАЊЕ

Модератори: Трајче КАЦАРОВ и Братислав ДИМИТРОВ


 

Изложба на театарски плакати и скици на Крсте С. ЏИДРОВ (1982-2007)


 

ШМИЗЛА од Сашо ТАСЕВСКИ

Промотор: проф. д-р Венко АНДОНОВСКИ

промоција на драмски текстови


 

ТЕАТАРОТ ВО МАКЕДОНИЈА – подем на сценската уметност од Ристо СТЕФАНОВСКИ и
ТРАГИ ВО ВРЕМЕТО од Иван ИВАНОСКИ

промоција на книги


 

МАКЕДОНСКИТЕ ДРЕВНИ ТЕАТРИ

Модератор: Ангелина МАРКУС


 

УМРЕЖУВАЊЕ НА ТЕАТРИТЕ

Модератор: Сашо МИЛЕНКОВСКИ, режисер и директор на МНТ-Скопје


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Билтени

Слични Објави