МТФ 25 (1990)

25-те Театарски Игри „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 05.05.1990 – 14.05.1990.

На театарските игри беа прикажани вкупно:

 • 10 претстави во официјалната програма
 • 7 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 3 настани во придружната програма.

Жири: Крум Стојанов (претседател), Ристо Стефановски, Иван Ивановски, Нада Гешовска, Благоја Ристески – Платнар.

Организациски одбор

Совет на ТИ:
Благоја Брсакоски (претседател),
Иван Ивановски,
Благој Чоревски,
Ацо Ѓеоргиев,
Муарем Шерифи,
Славко Нинов,
Благоја Спиркоски-Џумерко,
Ѓунер Исмаил,
Благоја Стефановски,
Владимир Милчин,
Љубиша Никодиновски,
Коле Ангеловски.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на Илија Џувалековски (актер и педагог).

 1. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Димитрие Бужаровски за музиката во претставата „ЧУДОВИШТАТА ОД НАШИОТ ГРАД“ во изведба на Театар за деца и младинци, Скопје,
 2. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Мери Георгиевска-Јовановска за костимите во претставата „ХАМЛЕТ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 3. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Тихомир Миловац за сценографијата во претставата „ТАИНСТВЕНИ СЕДЕНКИ“ во изведба на Театар на народностите — Албанска драма, Скопје,
 4. НАГРАДА ЗА СЦЕНСКА АДАПТАЦИЈА на Љубиша Георгиевски за сценска адаптација во претставата „ХАМЛЕТ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 5. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ НА СОВРЕМЕНА ДОМАШНА ДРАМА на Горан Стефановски за текстот во претставата „КУЛА ВАВИЛОНСКА“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 6. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Виолета Лазароска за улогата Љубица во претставата „ГОЛЕМИОТ БРИЛИЈАНТЕН ВАЛЦЕР“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп,
 7. НАГРАДА ЗА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Владимир Светиев за улогата Професорот во претставата „ПОСЕТА НА СТАРАТА ДАМА“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
 8. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Лилјана Богојевиќ-Јовановски за улогата Рина во претставата „КУЛА ВАВИЛОНСКА“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
  • Игор Џамбазов за улогата Капетанот Тоза во претставата „ЦРНА“ во изведба на Народен театар, Куманово,
  • Владимир Талески за улогата Хамлет во претставата „ХАМЛЕТ“ во изведба на Народен театар, Битола,
  • Младен Крстевски за улогата Склавин во претставата „ПРЕЧИСТУВАЊЕ“ во изведба на Народен театар „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“, Велес и
  • Петре Темелковски за улогата Мустаќот во претставата „ЦРНА“ во изведба на Народен театар, Куманово,
 9. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Љубиша Георгиевски за претставата „ХАМЛЕТ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 10. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „КУЛА ВАВИЛОНСКА“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 11. СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на
  • претставата „ХАМЛЕТ“ во изведба на Народен театар, Битола и
  • претставата „ЖИВКО ЖИВЕЕ НЕ ЖИВЕЕ“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје,
 12. ЗЛАТНА ПЛАКЕТА ЗА СЕВКУПЕН УМЕТНИЧКИ РЕЗУЛТАТ (ДОДЕЛЕНА ОД ВЕСНИКОТ „НОВА МАКЕДОНИЈА“) на претставата „ХАМЛЕТ“ во изведба на Народен театар, Битола.

Настани во придружната програма


 

Чествување: Портрет на актерот Димче Трајковски


 

Изложба

Скици од сценографиите на Крсте С. Џидров


 

Изложба

Фотографии од театарските претстави на Роберт С. Јаки


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави