МТФ 40 (2005)

40-от Македонски Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 03.06.2005 – 10.06.2005.

На фестивалот беа прикажани вкупно:

 • 11 претстави во официјалната програма
 • 11 претстави во OFF програмата
 • 2 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 7 настани во придружната програма.

Уметнички директор на фестивалот: Ѓунер Исмаил.

Жири: М-р Русомир Богдановски, Љубиша Георгиевски, Бајруш Мјаку.

Организациски одбор

 Извршен одбор на МТФ:

Кирил Ристоски – претстедател,
Љупчо Ѓорѓиевски,
Трајче Кацаров,
Атила Клинче,
Силвија Стојановска.

Собрание на МТФ:

Кирил Ристоски – претседател,
Стојан Дамчески,
Љупчо Ѓорѓиевски,
Горан Илиќ,
Адем Карага,
Трајче Кацаров,
Атила Клинче,
Младен Крстевски,
Ванчо Мелев,
Бајруш Мјаку,
Љупчо Петрушевски,
Силвија Стојановска,
Љубомир Чадиковски.

 

Секретар на МТФ:
Стојан Дамчески.

Технички секретар:
Љупчо Тодоровски.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на

 1. НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ на Владимир Ѓорѓијоски и Игор Ѓорѓијоски за рекламниот материјал од претставата „РИБАРСКИ КАРАНИЦИ“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
 2. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА на Александра Хонг за кореографија и сценски движења во претставата „ЦРНИЛА“ во изведба на Народен театар – Штип,
 3. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Тургај Ерденер за музиката во претставата „АЗИЗНАМЕ“ во изведба на Турски театар – Скопје,
 4. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Благој Мицевски за костимите во претставата „ЛЕТ ВО МЕСТО“ во изведба на Драмски театар – Скопје,
 5. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Крсте С. Џидров за сценографијата во претставата „ВИШНОВАТА ГРАДИНКА“ во изведба на Народен театар – Куманово,
 6. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ на Дејан Дуковски за текстот во претставата „ДРУГА СТРАНА“ во изведба на ФУТУРА 2/2 и Драмски театар – Скопје,
 7. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Камка Тоциновски за улогата Мала во претставата „ДРУГА СТРАНА“ во изведба на ФУТУРА 2/2 и Драмски театар – Скопје,
 8. НАГРАДА ЗА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Мустафа Јашар за улогата во претставата „АЗИЗНАМЕ“ во изведба на Турски театар – Скопје,
 9. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Ирена Ристиќ за улогата Лили во претставата „ДРУГА СТРАНА“ во изведба на ФУТУРА 2/2 и Драмски театар – Скопје,
  • Габриела Петрушевска за улогата Слободата во претставата „ДУХОТ НА СЛОБОДАТА“ во изведба на Народен театар – Битола и
  • Рефет Абази за улогата Азалканов во претставата „ВИШНОВАТА ГРАДИНКА“ во изведба на Народен театар – Куманово,
 10. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Љупчо Ѓоргиевски за претставата „ЛЕТ ВО МЕСТО“ во изведба на Драмски театар – Скопје,
 11. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ЛЕТ ВО МЕСТО“ во изведба на Драмски театар – Скопје,
 12. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА ВО ОФФ-ПРОГРАМА на претставата „БУРА“ во изведба на Турски театар – Скопје.

Настани во придружната програма


 

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИУМИ


 

Перформанс

Денови на Македонска музика и „Локомотива“ – Скопје

OUCH-COUCH

Koреографија: Искра Шукарова,
Музика: Дарија Андовска


 

Промоција на театролошка литература објавена меѓу двата фестивали


 

Промоција на театролошка литература објавена меѓу двата фестивали


 

Промоција на театролошка литература објавена меѓу двата фестивали


 

ДЕН ПОСВЕТЕН НА ТВОРЕШТВОТО НА БЛАГОЈА РИСТЕСКИ-ПЛАТНАР


 

ТОЧНО НА ПЛАДНЕ, СО МАЈСТОРОТ: ЈОРДАН ПЛЕВНЕШ

Модератор: Лилјана Мазова


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во OFF програма

Претстави во придружната програма

Билтени и други материјали

Слични Објави