СОВРШЕНСТВО ИЛИ СМРТ

Продукција: Народен театар „Војдан Чернодрински“ - Прилеп

Автор: Блаже МИНЕВСКИ

Режија: Владо ЦВЕТАНОВСКИ

Претставата се одигра на сцената на НУЦК Марко Цепенков на 03.06.2005

Сценографија: Владо ЃОРЕСКИ
Костимографија: Благој МИЦЕВСКИ
Музика: Тоше ПОП СИМОНОВ
Асистент на режија: Игор ТРПЧЕСКИ


Играат:
Кирил РИСТОСКИ – Старецот Силјан
Мими ТАНЕВСКА – Старицата Ангелина, мајка
Игор ТРПЧЕСКИ – Кузман Силјан
Андријана БОШКОСКА – Марија, негова свршеница
Најдо ТОДЕСКИ – Цветко
Андон ЈОВАНОСКИ – Петко
Марјан ЧАКМАКОСКИ – Војводата, историска личност разочарана од својот народ
Димитар ВАНДЕСКИ – Ѕено предавникот, судбински јунак
Цветанка ЧАВЛЕСКА – Ѕена, негова жена
Лидија ИВАНОСКА – Неда
Александар ТОДЕСКИ – Крали Марко, епски јунак
Благоја СПИРКОСКИ-ЏУМЕРКО – Итар Пејо, фолклорен јунак
Александар СТЕПАНУЛЕСКИ – Црна Арапина, јунак без причина
Зоран ИВАНОСКИ – Александар Македонски, император
Марина ПОП ПАНКОВА – Змејот, чувар на изворот на бесмртната вода
Наташа НАУМОСКА – Елена бор садила, кормилар на гемија
Марија СПИРКОСКА – Аџи Клак-Клак, инструктор по летање
Трајче ИВАНОСКИ – Попот-Распоп
Димитар ЃОРЃИЕВСКИ – Одличен партизан, опеана личност
Винета ДАМЧЕСКА – Ѓурѓа Самовила
Катерина ЧАКМАКОСКА – Сонце
Јасмина МИЦКОСКА – Месечина
Димитар ЦРЦОРОСКИ – Гаваз
Никола НАСТОСКИ – Гаваз
Огнен ЈАНЕСКИ – Гаваз
Веронија НОЛЧЕСКА – Самовила
Димитрина МИЦКОСКА – Самовила