МТФ 37 (2002)

37-от Македонски Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 07.06.2002 – 14.06.2002.

На фестивалот беа прикажани вкупно:

 • 12 претстави во официјалната програма
 • 2 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 3 настани во придружната програма.

Селектор на фестивалот: Лилјана Велјанова.

Жири: Петар Мирчевски, Драги Михајловски, Благоја Ристески — Платнар, Стојан Стојановски, Александар Чамински.

Организациски одбор

 

Совет на МТФ:
Кирил Ристоски,
Крсте Јовановски,
Марјан Чакмакоски,
Симеон Гаврилов,
Предраг Павловски,
Бранко Ѓорчев,
Афродита Кирјаковска,
Беди Ибрахим,
Јордан Витанов,
Борис Чоревски,
Џевад Лимани,
Горан Илиќ.

Извршен одбор на МТФ:

Кирил Ристоски (претседател),
Петар Мирчевски,
Беди Ибрахим,
Бранко Ѓорчев,
Јордан Витанов.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на

 • Миле Попоски (драмски писател),
 • Добрила Пуцкова (актерка) и
 • Шерафетин Неби (актер).
 1. НАГРАДА ЗА ДИЗАЈН НА ПРОПАГАНДЕН МАТЕРИЈАЛ на Сашо и Валентин Светозареви за дизајнот од претставата „ПИСАНИЕ“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
 2. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА не е доделена.
 3. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Оливер Јосифовски, Александар Секуловски, Благој Петровски и Вера Милошевска за музиката во претставата „ПАРИТЕ СЕ ОТЕПУВАЧКА“ во изведба на Народен театар, Битола,
 4. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Благој Мицевски за костимите во претставата „ПАРИТЕ СЕ ОТЕПУВАЧКА“ во изведба на Народен театар, Битола,
 5. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Елена Иванова за сценографијата во претставата „ОПЕРАЦИЈА ЛИР“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“ Струмица,
 6. НАГРАДА ЗА СЦЕНСКА АДАПТАЦИЈА не е доделена.
 7. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ НА СОВРЕМЕНА ДОМАШНА ДРАМА не е доделена.
 8. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Актерскиот ансамбл на претставата Синдром Чернодрински, Нова за улогата во претставата „СИНДРОМ ЧЕРНОДРИНСКИ“ во изведба на Театар Нова сцена, Скопје,
 9. НАГРАДА ЗА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Маја Вељковиќ за улогата Маре во претставата „ТЕТОВИРАНИ ДУШИ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 10. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Јелена Жугиќ за улогата Лора во претставата „ЦРНИ КУКЛИЧКИ“ во изведба на Група независни автори, Скопје,
  • Владимир Светиев за улогата Ристо во претставата „ПИСАНИЕ“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
  • Сашо Тасевски за улогата Цибра во претставата „ТЕТОВИРАНИ ДУШИ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
  • Мето Јовановски за улогата Арсе во претставата „ПИСАНИЕ“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје и
  • Ѓорѓи Јолевски за улогата Митре во претставата „ПАРИТЕ СЕ ОТЕПУВАЧКА“ во изведба на Народен театар, Битола,
 11. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Љупчо Ѓоргиевски за претставата „ПАРИТЕ СЕ ОТЕПУВАЧКА“ во изведба на Народен театар, Битола,
 12. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ПАРИТЕ СЕ ОТЕПУВАЧКА“ во изведба на Народен театар, Битола.

Настани во придружната програма


 

Изложба Плакат: Христо Бојаџиев, Владо Ѓоревски, Т. Богоевски


 

ГЛУМЦИТЕ ПЕАТ

музичка вечер во чест на наградените


 

Омаж за Илија Милчин


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави