МТФ 51 (2016)

51-от Македонски Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 10.06.2016 – 17.06.2016.

На фестивалот беа прикажани вкупно:

 • 12 претстави во официјалната програма
 • 9 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 5 настани во придружната програма.

Уметнички директор на фестивалот: Петар ТЕМЕЛКОВСКИ.

Жири: Васе МАНЧЕВ – претседател, Владо ЈОВАНОВСКИ, Јани БОЈАЏИ.

Организациски одбор

Извршен одбор на МТФ:
Сенко ВЕЛИНОВ – претседател,
Јордан ВИТАНОВ,
Атила КЛИНЧЕ,
Валентин СВЕТОЗАРЕВ,
Тони ЧАТЛЕСКИ.

Собрание на МТФ:

Валмир АЗИРИ – Тетовски Театар Тетово,
Сенко ВЕЛИНОВ – МНТ Скопје,
Роберт ВЕЉАНОВСКИ – Драмски Театар Скопје,
Јордан ВИТАНОВ – Театар Велес,
Јелена ЖУГИЌ – Театар Комедија Скопје,
Адем КАРАГА – Албански Театар Скопје,
Трајче КАЦАРОВ – Театар Штип,
Атила КЛИНЧЕ – Турски Театар Скопје,
Сашо КОСТОВСКИ – Театар Куманово,
Драган МАЏИРОВ – Театар Струмица,
Валентин СВЕТОЗАРЕВ – Театар Битола,
Маја СТЕВАНОВИЌ – ФДУ Скопје,
Горан СТОЈАНОСКИ – Тетар Охрид,
Тони ЧАТЛЕСКИ – Театар Прилеп.

Секретар на МТФ: Стојан ДАМЧЕСКИ.

Технички секретар: Љупчо ТОДОРОВСКИ.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на

 1. НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ на Владимир Симоновски за рекламниот материјал од претставата „ЈОВ“ во изведба на НУ Драмски театар – Скопје,
 2. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА на Кире Миладиноски за кореографија и сценски движења во претставата „СТАРИЦАТА ОД КАЛКУТА“ во изведба на НУЦК „Ј.Х.К. Џинот“ – Театар Велес,
 3. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Горан Трајковски за музиката во претставата „ПРОМЕТЕЈ“ во изведба на НУ Турски театар – Скопје,
 4. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Розе Трајчевска за костимите во претставата „АЈНШТАЈНОВИТЕ СОНИШТА“ во изведба на Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп и Театар на Навигаторот Цветко – Скопје,
 5. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Валентин Светозарев за сценографијата во претставата „КРАЛСКИ ИГРИ“ во изведба на НУ Народен театар – Битола,
 6. НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕНА СЦЕНСКА ДРАМАТИЗАЦИЈА на Русомир Богдановски за драматизација и адаптација во претставата „АЈНШТАЈНОВИТЕ СОНИШТА“ во изведба на Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп и Театар на Навигаторот Цветко – Скопје,
 7. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ на Венко Андоновски за текстот во претставата „ЈОВ“ во изведба на НУ Драмски театар – Скопје,
 8. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Марко Трајковиќ за улогата Земљаника во претставата „РЕВИЗОР“ во изведба на НУЦК „Трајко Прокопиев“ – Театар Куманово,
 9. НАГРАДА ЗА МЛАДА АКТЕРКА на Талија Настова за улогата во претставата „СТАРИЦАТА ОД КАЛКУТА“ во изведба на НУЦК „Ј.Х.К. Џинот“ – Театар Велес,
 10. НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА на Биљана Драгичевиќ-Пројковска за улогата Серафима Илинчина во претставата „ЖИВОТОТ Е ПРЕКРАСЕН“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
 11. НАГРАДА ЗА МАШКА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Кољо Черкезов за улогата Контролорот во претставата „НИ ЌАР НИ ЗИЈАН“ во изведба на НУЦК „Антон Панов“ – Народен театар – Струмица,
 12. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА на Катерина Аневска за улогата Ана Болејн во претставата „КРАЛСКИ ИГРИ“ во изведба на НУ Народен театар – Битола,
 13. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА на Никола Ристановски за улогата Подсекаљников во претставата „ЖИВОТОТ Е ПРЕКРАСЕН“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
 14. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Љупчо Ѓорѓиевски за претставата „КРАЛСКИ ИГРИ“ во изведба на НУ Народен театар – Битола,
 15. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „КРАЛСКИ ИГРИ“ во изведба на НУ Народен театар – Битола,
 16. СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА ЗА ПРОДУКЦИСКА И СЦЕНСКА ФУНКЦИОНАЛНОСТ на претставата „ЈОВ“ во изведба на НУ Драмски театар – Скопје.

Настани во придружната програма

Изложба

Владимир ТЕМКОВ

ЖИТНИ ПОЛИЊА


 

Изложба

Атанас БОТЕВ

ГРАД


 

Промоција на театарска литература

 


 

Промоција на театарска литература

 


 

Промоција на театарска литература

 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Билтени и други материјали

Слични Објави