КРАЛСКИ ИГРИ

Продукција: НУ Народен театар – Битола

Автор: Григориј ГОРИН

Режија: Љупчо ЃОРЃИЕВСКИ

Претставата се одигра на сцената на Народен театар - Битола на 15.06.2016

Превод од руски: Оливера ПАВЛОВИЌ
Сценографија: Валентин СВЕТОЗАРЕВ
Костимографија: Андреј ЃОРЃИЕВСКИ
Музика: Марјан НЕЌАК
Светло: Илија ДИМОВСКИ


Играат:
Хенри VIII, крал на Англија: Петар ГОРКО
Томас Болејн, кралски благајник: Слободан СТЕПАНОВСКИ
Елизабета, негова жена: Соња МИХАЈЛОВА
Мери Болејн, ќерка на Болејн: Викторија СТЕПАНОВСКА ЈАНКУЛОВСКА
Ана Болејн, ќерка на Болејн: Катерина АНЕВСКА
Норфолк, брат на жената на Томас Болејн: Борис ЧОРЕВСКИ
Вулзи, лорд-кардинал: Митко С. АПОСТОЛОВСКИ
Кромвел, секретар на лордот-кардинал: Иван ЈЕРЧИЌ
Перси, вереникот на Ана Болејн: Борче ЃАКОВСКИ
Џејн Сејмур, дворска дама: Сандра ГРИБОВСКА
Епископ Фишер: Душко ЈОВАНОВИЌ
Томас Мор: Васко МАВРОВСКИ
Вајт, поет: Александар КОПАЊА
Норис: Никола ПРОЈЧЕВСКИ
Смитон: Петар СПИРОВСКИ
Економка: Јулијана СТЕФАНОВСКА
Слуга: Александар СТЕФАНОВСКИ


Суфлер: Гордана МИХАЈЛОВСКА
Инспициент: Митко ИВАНОВСКИ


Доделени награди:

  1. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Валентин Светозарев,
  2. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА на Катерина Аневска за улогата Ана Болејн,
  3. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Љупчо Ѓорѓиевски,
  4. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА.