МТФ 15 (1980)

15-те Театарски Игри „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 07.06.1980 – 16.06.1980.

На театарските игри беа прикажани вкупно:

 • 8 претстави во официјалната програма и
 • 6 претстави во придружната програма.

Жири: Љубиша Георгиевски (претседател), Матеја Матевски, Георги Старделов.

Организациски одбор

Доделени награди

 1. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Андреј Бељан за музиката во претставата „И АДАМ И ЕВА“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“, Прилеп,
 2. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Елена Дончева за костимите во претставата „СОЛУНСКИ ПАТРДИИ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 3. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Чедо Христов за сценографијата во претставата „И АДАМ И ЕВА“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“, Прилеп,
 4. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Сефедин Нуредини за улогата Поручникот во претставата „ДА СЕ СПАСИ НАДЕЖТА“ во изведба на Театар на народностите — Албанска драма, Скопје,
 5. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Гоце Тодоровски за улогата Цанде во претставата „СОЛУНСКИ ПАТРДИИ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
  • Ацо Стефановски за улогата Микац во претставата „СВЕЧЕНА ВЕЧЕРА ВО ПОГРЕБНОТО ПРЕТПРИЈАТИЕ“ во изведба на Народен театар, Битола,
  • Методија Басаровски за улогата Васењка во претставата „ПОСТАРИОТ СИН“ во изведба на Народен театар, Штип,
  • Љубиша Трајковски за улогата Мурина во претставата „СВЕЧЕНА ВЕЧЕРА ВО ПОГРЕБНОТО ПРЕТПРИЈАТИЕ“ во изведба на Народен театар, Битола и
  • Мехди Бајрактари за улогата Полковникот во претставата „ДА СЕ СПАСИ НАДЕЖТА“ во изведба на Театар на народностите — Албанска драма, Скопје,
 6. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на
  • Бранко Ставрев за претставата „ЖЕНИДБА“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје и
  • Владимир Милчин за претставата „СВЕЧЕНА ВЕЧЕРА ВО ПОГРЕБНОТО ПРЕТПРИЈАТИЕ“ во изведба на Народен театар, Битола.
 7. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА не е доделена.

Настани во придружната програма


 


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави