МТФ 12 (1977)

12-те Театарски Игри „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 17.06.1977 – 26.06.1977.

На театарските игри беа прикажани вкупно:

 • 8 претстави во официјалната програма и
 • 2 претстави во придружната програма.

Жири: Ацо Алексиев (претседател), Борко Зафировски, Петре Бакевски.

Организациски одбор

Совет на ТИ:
Милорад Думбалоски (претседател),
Михајло Михајлоски (секретар),
Живко Чинго,
Дарко Дамевски,
Ристо Шишков,
Ристо Стефановски,
Џевдет Мустафа,
Димче Стефановски,
Драган Топчиоски,
Иван Ивановски,
Ѓорѓи Шаламанов,
Слободан Рошкоски,
Самуил Дуковски,
Томислав Спасовски,
Елица Кирова,
Кирил Жежоски,
Благоја Ивчески,
Тачко Локвенец,
Јане Тодоровски.

Доделени награди

 1. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА не е доделена.
 2. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Чедо Христов за сценографијата во претставата „СМРТТА НА ТРГОВСКИОТ ПАТНИК“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“, Прилеп и претставата „ГОЛЕМАТА НАГРАДА“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“, Струмица,
 3. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Фета Мехмети за улогата Родолфо во претставата „ПОГЛЕД ОД МОСТОТ“ во изведба на Театар на народностите — Албанска драма, Скопје,
 4. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Владимир Светиев за улогата Пера Калениќ во претставата „ГОСПОЃА МИНИСТЕРКА“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
  • Кирил Жежоски за улогата Вили Ломен во претставата „СМРТТА НА ТРГОВСКИОТ ПАТНИК“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“, Прилеп,
  • Исмаил Рама за улогата Еди во претставата „ПОГЛЕД ОД МОСТОТ“ во изведба на Театар на народностите — Албанска драма, Скопје,
  • Љутви Сејфула за улогата Аргон во претставата „ВООБРАЗЕН БОЛЕН“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје,
  • Мери Бошкова за улогата Живка во претставата „ГОСПОЃА МИНИСТЕРКА“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје и
  • Петре Прличко за улогата Капетанот Јеротие Пантиќ во претставата „СОМНИТЕЛНО ЛИЦЕ“ во изведба на Народен театар, Куманово,
 5. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Бранко Ставрев за претставата „ГОЛЕМАТА НАГРАДА“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“, Струмица,
 6. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ГОЛЕМАТА НАГРАДА“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“, Струмица.

Настани во придружната програма


 


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави