МТФ 29 (1994)

29-те Театарски Игри „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 03.06.1994 – 10.06.1994.

На театарските игри беа прикажани вкупно:

 • 9 претстави во официјалната програма и
 • 12 претстави во придружната програма.

Селектор на театарските игри: Иван Ивановски.

Жири: Мери Бошкова (претседателка), Лилјана Мазова, Ристо Стефановски.

Организациски одбор

Совет на ТИ:
Благоја Стефановски (претседател),
Жикица Петрески (секретар).

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на

 • Милица Стојанова (актерка) и
 • Ацо Јовановски (актер).
 1. НАГРАДА ЗА ДИЗАЈН НА ПРОПАГАНДЕН МАТЕРИЈАЛ на Димитар Кочовски за дизајнот од претставата „NOTRE FEMME DE PARIS“ во изведба на Народен театар, Битола,
 2. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Никола Димушевски за музиката во претставата „ЗМЕЈОВИТЕ ЗАМИНУВААТ“ во изведба на Народен театар „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“, Велес,
 3. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Благој Мицевски за костимите во претставата „NOTRE FEMME DE PARIS“ во изведба на Народен театар, Битола,
 4. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на
  • Владо Ѓоревски и Валентин Светозарев за сценографијата во претставата „NOTRE FEMME DE PARIS“ во изведба на Народен театар, Битола и
  • Љупчо Хаџи Стојанов за сценографијата во претставата „ЦРНИЛА РИВАЈВЛ“ во изведба на Народен театар, Куманово,
 5. НАГРАДА ЗА СЦЕНСКА АДАПТАЦИЈА не е доделена.
 6. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ НА СОВРЕМЕНА ДОМАШНА ДРАМА на Венко Андоновски за текстот во претставата „БУНТ ВО ДОМОТ ЗА СТАРЦИ“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
 7. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Тони Михајловски за улогата Стево во претставата „БУНТ ВО ДОМОТ ЗА СТАРЦИ“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
 8. НАГРАДА ЗА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Методија Марковски за улогата Папа во претставата „NOTRE FEMME DE PARIS“ во изведба на Народен театар, Битола,
 9. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Билјана Таневска за улогата Марија во претставата „NOTRE FEMME DE PARIS“ во изведба на Народен театар, Битола,
  • Никола Ристановски за улогата Управникот во претставата „БУНТ ВО ДОМОТ ЗА СТАРЦИ“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
  • Кирил Ристоски за улогата Арсениј во претставата „АРСЕНИЈ“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп,
  • Мехди Бајрактари за улогата Таткото Мехди во претставата „ДАС КАПИТАЛ“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје и
  • Митко С. Апостоловски за улогата Фезлиев во претставата „ЦРНИЛА РИВАЈВЛ“ во изведба на Народен театар, Куманово,
 10. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Љубиша Георгиевски за претставата „ЦРНИЛА РИВАЈВЛ“ во изведба на Народен театар, Куманово,
 11. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „NOTRE FEMME DE PARIS“ во изведба на Народен театар, Битола.

Настани во придружната програма


 


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави