ЖИВОТОТ Е ПРЕКРАСЕН

Продукција: НУ Македонски народен театар – Скопје

Автор: Николај ЕРДМАН

Режија: Александар МОРФОВ

Претставата се одигра на сцената на НУЦК Марко Цепенков на 16.06.2016

Адаптација и режија: Александар МОРФОВ
Сценограф: Никола ТОРОМАНОВ
Костимограф: Марија ПУПУЧЕВСКА
Кореограф: Инга КРАСОВСКА
Извршен продуцент: Виктор РУБЕН
Драматург и преведувач на адаптацијата: Загорка ПОП – АНТОСКА АНДОВСКА
Асистент – режисер и инспициент: Никола КИМОВСКИ
Асистенти на сценографот: Илина АНГЕЛОВСКА и Ангел ПЕТРОВСКИ
Избор на музика: Александар МОРФОВ
Музички аранжер: Дарко ИЛИЕВСКИ
Видео ефекти и анимации: Кузман КЛЕКОВСКИ


Играат:
Семјон Семјонович Подсекаљников: Никола РИСТАНОВСКИ
Марија Лукјанова: Николина КУЈАЧА
Серафима Илинична: Звездана АНГЕЛОВСКА / Билјана ДРАГИЧЕВИЌ-ПРОЈКОВСКА
Александар Петрович Калабушкин: Сашко КОЦЕВ
Маргарита Ивановна: Тања КОЧОВСКА
Аристарх Доминикович Гранд-Скубик: Емил РУБЕН
Виктор Абрамович: Гораст ЦВЕТКОВСКИ
Сергеј Александрович: Славиша КАЈЕВСКИ
Григориј Пугачов: Никола АЦЕСКИ
Алексеј Стаканов: Александар ЃОРЃИОСКИ
Клеопатра Максимовна: Арна ШИЈАК
Раиса Филиповна: Тина ТРПКОСКА
Отец Елпидиј: Александар МИКИЌ
Федја Петунин глувонемиот: Никола СТЕФАНОВ
Олег Леонидов: Кире ЃОРЕВСКИ
Љонја: Александар МИХАЈЛОВСКИ
Груња: Марија НОВАК
Зинка: Драгана ЛЕВЕНСКА
Иларион: Никола КИМОВСКИ
Тaња: Марија ДИМИТРОВА
Ања: Анастазиа ХРИСТОВСКА
Бабата: Соња КРСТЕВСКА

Оркестар „РАСКРШИ СЕ“
– Олгица ЗДРАВКОВСКА – виолина
– Идает СЕЈФУЛОВ – кларинет
– Војче ПЕТРУШЕВ – хармоника
– Дејан МИТРОВИЧ – контрабас
– Никола КИМОВСКИ – тапани


Суфлер: Тања ИВАНОВСКА
Лектор: Тодорка БАЛОВСКА
Фотограф: Роберт ЈАНКУЛОВСКИ
Дизајнер На Светло: Дарко МЛАДЕНОВСКИ
Дизајнер На Тон: Александар ПЕТРОВСКИ
Видео – оператор: Филип ПЕТРОВСКИ


Доделени награди:

  1. НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА на Биљана Драгичевиќ-Пројковска за улогата Серафима Илинчина,
  2. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА на Никола Ристановски за улогата Подсекаљников.