МТФ 18 (1983)

18-те Театарски Игри „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 13.05.1983 – 22.05.1983.

На театарските игри беа прикажани вкупно:

 • 9 претстави во официјалната програма
 • 3 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 4 настани во придружната програма.

Жири: Вукан Диневски (претседател), Иван Ивановски, Владимир Милчин, Ѓоре Напевски, Петре Бакевски.

Организациски одбор

Совет на ТИ:
Благоја Иванов (претседател),
Драгица Наумова,
Бајруш Мјаку,
Блаже Алексоски,
Димитар Вандески,
Илија Струмениковски,
Бошко Димитров,
Георги Трајанов,
Борис Чоревски,
Џемаил Максут,
Трајче Ивановски,
Мирче Доневски,
Афродита Кирјаковска,
Ненад Милосављевиќ,
Кирил Пашоски,
Коле Гарбевски,
Атанас Тасески.

Доделени награди

 1. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Гарабет Таветијан за музиката во претставата „ЈАС, ХАЛИЛ ГАРИЈА“ во изведба на Театар на народностите — Албанска драма, Скопје,
 2. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Рада Петрова-Малкиќ за костимите во претставата „МАКАВЕЈСКИТЕ ПРАЗНИЦИ“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје и претставата „АНТИГОНА“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“, Прилеп,
 3. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Чедо Христов за сценографијата во претставата „ЈАС, ХАЛИЛ ГАРИЈА“ во изведба на Театар на народностите — Албанска драма, Скопје,
 4. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ НА СОВРЕМЕНА ДОМАШНА ДРАМА на Горан Стефановски за текстот во претставата „ХАЈ – ФАЈ“ во изведба на Драмски театар, Скопје и претставата „ХАЈ – ФАЈ“ во изведба на Народен театар, Куманово,
 5. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ не е доделена.
 6. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Олга Наумовска за улогата Даница Чворовиќ во претставата „БАЛКАНСКИ ШПИОН“ во изведба на Народен театар, Битола,
  • Кирил Ќортошев за улогата Татенце во претставата „МАКАВЕЈСКИТЕ ПРАЗНИЦИ“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
  • Ацо Ѓорчев за улогата Борис во претставата „ХАЈ – ФАЈ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
  • Ацо Стефановски за улогата Илија Чворовиќ во претставата „БАЛКАНСКИ ШПИОН“ во изведба на Народен театар, Битола и
  • Селман Јусуфи за улогата Халил Гарија во претставата „ЈАС, ХАЛИЛ ГАРИЈА“ во изведба на Театар на народностите — Албанска драма, Скопје,
 7. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Душан Наумовски за претставата „ЈАС, ХАЛИЛ ГАРИЈА“ во изведба на Театар на народностите — Албанска драма, Скопје,
 8. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ЈАС, ХАЛИЛ ГАРИЈА“ во изведба на Театар на народностите — Албанска драма, Скопје.

Настани во придружната програма


 

Никола Јонков Вапцаров

Проветрување на историјата

поетска вечер на протагонистот Петре Темелковски


 

Ацо Шопов

Дрво на ридот

поетска вечер на протагонистот Мите Грозданов


 

Русомир Богдановски

Панургиј

изведба на театарската дружина Модро окце


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави