МТФ 47 (2012)

47-от Македонски Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 01.06.2012 – 08.06.2012.

На фестивалот беа прикажани вкупно:

 • 13 претстави во официјалната програма
 • 7 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 7 настани во придружната програма.

Уметнички директор на фестивалот: Петар ТЕМЕЛКОВСКИ.

Жири: Братислав ДИМИТРОВ – претседател, Веби КЕРИМИ, Златко СЛАВЕНСКИ.

Организациски одбор

 

Извршен одбор на МТФ:
Сенко ВЕЛИНОВ – претседател,
Бранко ЃОРЧЕВ,
Адем КАРАГА,
Јордан ВИТАНОВ,
Валентин СВЕТОЗАРЕВ.

Собрание на МТФ:

Сенко ВЕЛИНОВ – МНТ Скопје,
Јордан ВИТАНОВ – Театар Велес,
Бранко ЃОРЧЕВ – Драмски театар Скопје,
Јелена ЖУГИЌ – Театар „Комедија“ Скопје,
Адем КАРАГА – Албански театар Скопје,
Трајче КАЦАРОВ – Театар Штип,
Атила КЛИНЧЕ – Турски театар Скопје,
Драган МАЏИРОВ – Театар Струмица,
Роберт ПАВЛЕСКИ – Театар Куманово,
Валентин СВЕТОЗАРЕВ – НТ Битола,
Горан СТОЈАНОВСКИ – Театар Охрид,
Валмир АЗИРИ – Тетовски театар Тетово,
Тони ЧАТЛЕСКИ – Театар Прилеп.

Секретар на МТФ: Стојан ДАМЧЕСКИ.

Технички секретар: Љупчо ТОДОРОВСКИ.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на

 1. НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ на Владо Ѓоревски – Рафик за рекламниот материјал од претставата „ПОЛИЦАЈЦИ“ во изведба на НУЦК „Григор Прличев“ – Народен театар – Охрид,
 2. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА на Кренаре Невзати за кореографија и сценски движења во претставата „ПРИКАЗНАТА ЗА ШЕХЕРЕЗАДА И ШАХРИЈАР“ во изведба на НУ Турски театар – Скопје,
 3. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Марјан Неќак за музиката во претставата „ВИШНОВАТА ГРАДИНА“ во изведба на НУ Народен театар – Битола,
 4. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Елена Дончева за костимите во претставата „ПРИКАЗНАТА ЗА ШЕХЕРЕЗАДА И ШАХРИЈАР“ во изведба на НУ Турски театар – Скопје,
 5. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Кирил Василев за сценографијата во претставата „ПРИКАЗНАТА ЗА ШЕХЕРЕЗАДА И ШАХРИЈАР“ во изведба на НУ Турски театар – Скопје,
 6. НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕНА СЦЕНСКА ДРАМАТИЗАЦИЈА на Деан Дамјановски за драматизацијата на романот „1001 ноќ“ во претставата „ПРИКАЗНАТА ЗА ШЕХЕРЕЗАДА И ШАХРИЈАР“ во изведба на НУ Турски театар – Скопје,
 7. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Александар Степанулески за улогата Калигула во претставата „КАЛИГУЛА“ во изведба на НУЦК „Марко Цепенков“ – Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
 8. НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА на Јелена Жугиќ за улогата Г-ѓа Ренате во претставата „ГЕНЕТИКА НА КУЧИЊАТА“ во изведба на НУ Драмски театар – Скопје,
 9. НАГРАДА ЗА МАШКА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Дејан Лилиќ за улогата Леоне во претставата „ГЕНЕТИКА НА КУЧИЊАТА“ во изведба на НУ Драмски театар – Скопје,
 10. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА на Билјана Беличанец-Алексиќ за улогата Сара во претставата „ГЕНЕТИКА НА КУЧИЊАТА“ во изведба на НУ Драмски театар – Скопје,
 11. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА на Никола Ристановски за улогата Молиер во претставата „ЖИВОТОТ НА МОЛИЕР“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
 12. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Дејан Пројковски за претставата „ГЕНЕТИКА НА КУЧИЊАТА“ во изведба на НУ Драмски театар – Скопје,
 13. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ГЕНЕТИКА НА КУЧИЊАТА“ во изведба на НУ Драмски театар – Скопје.

Настани во придружната програма


 

„ЧЕРНОДРИНСКИ“ за КИРИЛ РИСТОСКИ

чествување по повод наградата за животно дело


 

Изложба

ЦРТЕЖИ И ГРАФИКИ од Димитар МАЛИДАНОВ


 

Изложба

„MAINSTREAM“ од Христина ЗАФИРОВСКА


 

Изложба

Организација: Музеј на град Скопје

Филип Јовановски

THEATRE = THEATRE +/-

Македонски павилјон за квадриеналето за сценски дизајн и простор, Прага 2011.


 

Промоција на театарска литература


 

Промоција на театарска литература


 

Трибина

ТЕАТАРОТ И НОВИТЕ ФОРМИ

Модератор: Проф. Д-р Ана СТОЈАНОСКА


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Билтени

Слични Објави