МТФ 49 (2014)

49-от Македонски Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 06.06.2014 – 13.06.2014.

На фестивалот беа прикажани вкупно:

 • 12 претстави во официјалната програма
 • 9 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 6 настани во придружната програма.

Уметнички директор на фестивалот: Петар ТЕМЕЛКОВСКИ.

Жири: Васе МАНЧЕВ – претседател, Братислав ДИМИТРОВ, Мустафа ЈАШАР.

Организациски одбор

 
 

Извршен одбор на МТФ:
Сенко ВЕЛИНОВ – претседател,
Јордан ВИТАНОВ,
Атила КЛИНЧЕ,
Валентин СВЕТОЗАРЕВ,
Тони ЧАТЛЕСКИ.

Собрание на МТФ:

Валмир АЗИРИ – Тетовски Театар Тетово,
Сенко ВЕЛИНОВ – МНТ Скопје,
Роберт ВЕЉАНОВСКИ – Драмски Театар Скопје,
Јордан ВИТАНОВ – Театар Велес,
Јелена ЖУГИЌ – Театар Комедија Скопје,
Адем КАРАГА – Албански Театар Скопје,
Трајче КАЦАРОВ – Театар Штип,
Атила КЛИНЧЕ – Турски Театар Скопје,
Драган МАЏИРОВ – Театар Струмица,
Роберт ПАВЛЕСКИ – Театар Куманово,
Валентин СВЕТОЗАРЕВ – Театар Битола,
Маја СТЕВАНОВИЌ – ФДУ Скопје,
Горан СТОЈАНОСКИ – Тетар Охрид,
Тони ЧАТЛЕСКИ – Театар Прилеп.

Секретар на МТФ: Стојан ДАМЧЕСКИ.

Технички секретар: Љупчо ТОДОРОВСКИ.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на

 1. НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ на Владимир Ѓорѓијоски за рекламниот материјал од претставата „ШВЕЈК ВО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА“ во изведба на Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
 2. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА на Сташа Зуровац за кореографија и сценски движења во претставата „ВЕЧНАТА КУЌА“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
 3. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Горан Трајковски за музиката во претставата „ВЕЧНАТА КУЌА“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
 4. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Благој Мицевски за костимите во претставата „ВЕЧНАТА КУЌА“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
 5. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Валентин Светозарев за сценографијата во претставата „ВЕЧНАТА КУЌА“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
 6. НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕНА СЦЕНСКА ДРАМАТИЗАЦИЈА на Викторија Рангелова за драматизација и адаптација во претставата „1984“ во изведба на НУЦК „Антон Панов“ – Народен театар – Струмица,
 7. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ на Јордан Плевнеш за текстот во претставата „ВЕЧНАТА КУЌА“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
 8. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Атанас Атанасоваки за улогата Хамлет во претставата „ХАМЛЕТ ВО ПИКАНТЕН СОС“ во изведба на НУ Театар „Комедија“ – Скопје,
 9. НАГРАДА ЗА МЛАДА АКТЕРКА на Дарја Ризова за улогата Естел Бенвениста во претставата „ВЕЧНАТА КУЌА“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
 10. НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА на Валентина Грамосли за улогата Госпоѓа Елвстед во претставата „ХЕДА ГАБЛЕР“ во изведба на НУ Народен театар – Битола,
 11. НАГРАДА ЗА МАШКА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Андон Јованоски за улогата Бредшнајдер во претставата „ШВЕЈК ВО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА“ во изведба на Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
 12. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА на Искра Ветерова за улогата Стела Бенвениста во претставата „ВЕЧНАТА КУЌА“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
 13. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА на Тони Михајловски за улогата Ефрем Поплавски во претставата „ВЕЧНАТА КУЌА“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
 14. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Дејан Пројковски за претставата „ВЕЧНАТА КУЌА“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
 15. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ВЕЧНАТА КУЌА“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје.

Настани во придружната програма


 

Изложба

Василие ПОПОВИЌ – Цицо (1914-1962)


 

Ретроспективна изложба на ликовната колонија „ДЕ НИРО“

 


 

Универзитет за аудиовизуелни уметности ЕСРА Париз-Скопје-Њујорк

Промоција на нови имиња во македонската драма

Промотори: дипл. драматург Василка АВРАМОВСКА и М-р по драматургија Маре РИСТЕВСКА

 


 

Промоција на театарска литература

 

 

Промоција на театарска литература

 

 

Трибина

Музиката во театарските претстави

Модератор: Дејан ПРОЈКОВСКИ


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Билтени

Слични Објави