ПРИКАЗНАТА ЗА ШЕХЕРЕЗАДА И ШАХРИЈАР

Продукција: НУ Турски театар – Скопје

Автор: според приказните на 1001 ноќ

Режија: Деан ДАМЈАНОВСКИ

Претставата се одигра на сцената на НУЦК Марко Цепенков на 06.06.2012

Драматизација: Деан ДАМЈАНОВСКИ
Кореографија: Кренаре НЕВЗАТИ – Кери
Сценографија: Кире ВАСИЛЕВ
Асистент на сценографија: Енес ДЕАРИ
Изработка на кукли и сценографија: Дритон ИСМАИЛИ
Костимографија: Елена ДОНЧЕВА
Музика: Џенгиз ИБРАХИМ


Играат:
Сузан АКБЕЛГЕ
Селпин КЕРИМ
Ријад ТАХИР
Зубејде СЕЛИМОВСКА
Неат АЛИ
Несрин ТАИР
Џенап САМЕТ
Фунда ИБРАХИМ
Ердоан МАКСУТ
Наџие ХАСАН
Берхеда РЕШИТ
Танер СУЛЕЈМАН
Тамер ИБРАХИМ


Испициент: Рамадан ИБРАХИМ
Суфлер: Фејхан АХМЕТ
Тон: Фахредин БУШИ
Cветло: Орхан МЕХМЕД


Доделени награди:

  1. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА на Кренаре Невзати,
  2. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Елена Дончева,
  3. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Кирил Василев,
  4. НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕНА СЦЕНСКА ДРАМАТИЗАЦИЈА на Деан Дамјановски за драматизацијата на романот „1001 ноќ“.