МТФ 13 (1978)

13-те Театарски Игри „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 18.06.1978 – 27.06.1978.

На театарските игри беа прикажани вкупно:

 • 8 претстави во официјалната програма и
 • 3 претстави во придружната програма.

Жири: Гане Тодоровски, Душко Наумовски, Бранко Варошлија.

Организациски одбор

Совет на ТИ:
Благоја Стојановски (претседател),
Михајло Михајловски (секретар),
Иван Ивановски,
Душко Ѓорѓиоски,
Љупка Џундева,
Кирил Жежовски,
Благоја Ивчевски,
Кирил Здравевски,
Илхами Емин,
Ристо Стефановски,
Тачко Локвенец,
Лазо Каровски,
Јане Тодоровски,
Јосиф Јосифовски,
Лазар Атанасов,
Љутви Сејфула,
Спасе Нелов.

Доделени награди

 1. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА не е доделена.
 2. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Костадин Канчев за сценографијата во претставата „ПУСТИЊА“ во изведба на Народен театар, Куманово,
 3. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ НА СОВРЕМЕНА ДОМАШНА ДРАМА не е доделена.
 4. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Снежана Конеска за улогата во претставата „КРЧМА ПОД ЗЕЛЕНОТО ДРВО“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
 5. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Кирил Ристоски за улогата Шеф на бифето во претставата „МАНГИ ПИЈАТ ЧАЈ“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп,
  • Ацо Јовановски за улогата Фезлиев во претставата „ЦРНИЛА“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
  • Ристо Шишков за улогата Репањ во претставата „КРЧМА ПОД ЗЕЛЕНОТО ДРВО“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
  • Илија Струмениковски за улогата Петрокле во претставата „ПУСТИЊА“ во изведба на Народен театар, Куманово,
  • Блаже Алексоски за улогата Ристе во претставата „МАНГИ ПИЈАТ ЧАЈ“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп и
  • Душко Костовски за улогата Крчмарот во претставата „КРЧМА ПОД ЗЕЛЕНОТО ДРВО“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
 6. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА не е доделена.
 7. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „КРЧМА ПОД ЗЕЛЕНОТО ДРВО“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје.

Настани во придружната програма


 


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави