МТФ 42 (2007)

42-от Македонски Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 01.06.2007 – 07.06.2007.

На фестивалот беа прикажани вкупно:

 • 9 претстави во официјалната програма
 • 3 претстави во OFF програмата
 • 1 претстава во придружната програма и
 • се одржаа 6 настани во придружната програма.

Уметнички директор на фестивалот: Петар Темелковски.

Жири: Блаже Миневски, Бранко Ставрев, Елхаме Биљали.

Организациски одбор

Извршен одбор на МТФ:
Сенко Велинов – претседател,
Бранко Ѓорѓев,
Горан Илиќ,
Осман Ахмети,
Сашо Огненовски.

Собрание на МТФ:
Бранко Ѓорѓев – Драмски театар,
Горан Илиќ – НТ Куманово,
Драган Маџиров – НТ Струмица,
Јордан Витанов – НТ Велес,
Кирил Ристоски – ФДУ,
Љубомир Чадиковски – театар за деца и млади,
Наџи Шабан – Турски театар Скопје,
Осман Ахмети – Албански театар Скопје,
Сашо Огненовски – НТ Битола,
Сенко Велинов – МНТ,
Тони Чатлески – НТ Прилеп,
Трајче Кацаров – НТ Штип.

Секретар на МТФ: Стојан Дамчески.

Технички секретар: Љупчо Тодоровски.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на Димче Мешковски.

 1. НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ на Владо Ѓоревски за рекламниот материјал од претставата „ТАРТИФ“ во изведба на Народен театар – Штип,
 2. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА на Александра Пешевска за кореографија и сценски движења во претставата „ОБИДИ“ во изведба на Народен театар – Куманово,
 3. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Горан Трајковски за музиката во претставата „МАКЕДОНСКИ РУЛЕТ“ во изведба на Драмски театар – Скопје,
 4. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Марија Пупучевска за костимите во претставата „РЕВИЗОР“ во изведба на Македонски народен театар – Скопје и претставата „ЛАВИРИНТИТЕ НА СЕЌАВАЊЕТО“ во изведба на Албански театар – Скопје,
 5. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Тихомир Спировски за сценографијата во претставата „МАКЕДОНСКИ РУЛЕТ“ во изведба на Драмски театар – Скопје,
 6. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ на Авни Халими за текстот во претставата „ЛАВИРИНТИТЕ НА СЕЌАВАЊЕТО“ во изведба на Албански театар – Скопје,
 7. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Викторија Степановска за улогата Тања во претставата „ЧЕТВРТАТА СЕСТРА“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
 8. НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА на Филиз Ахмет за улогите Брук, Вики и Актер во претставата „ЗАД КУЛИСИ“ во изведба на Турски театар – Скопје,
 9. НАГРАДА ЗА МАШКА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Игор Ангелов за улогата Весли во претставата „ПРОКЛЕТСТВОТО НА ИЗГЛАДНЕТАТА КЛАСА“ во изведба на Народен театар – Велес и за улогата Иван Павловиќ во претставата „ЧЕТВРТАТА СЕСТРА“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
 10. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА на Зорица Стојановска за улогата Елмира во претставата „ТАРТИФ“ во изведба на Народен театар – Штип,
 11. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА на Музбајдан Ќамили – Мучи за улогата Лирак во претставата „ЛАВИРИНТИТЕ НА СЕЌАВАЊЕТО“ во изведба на Албански театар – Скопје,
 12. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Сашо Миленковски за претставата „МАКЕДОНСКИ РУЛЕТ“ во изведба на Драмски театар – Скопје,
 13. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „МАКЕДОНСКИ РУЛЕТ“ во изведба на Драмски театар – Скопје.

Настани во придружната програма


 

Културен центар СКРБ И УТЕХА, едиција ЛИЦЕУМ

Промотори: Тихомир СТОЈАНОВСКИ и Игор СТОЈАНОВСКИ

промоција на театарски преводи


 

ДОЛНА ЗЕМЈА од Благоја РИСТЕСКИ – ПЛАТНАР

Промотор: проф. Д-р Ферид МУХИЌ

промоција на книга


 

СТРАВ И СРАМ од Душан РИСТЕВСКИ – Мелбурн, Австралија

Промотор: Трајче КАЦАРОВ

промоција на драмски текст


 

Трибина

Проектирање, планирање и менаџирање на театарски проект

Модератор: Сашо МИЛЕНКОВСКИ – режисер и директор на МНТ


 

Трибина

Домашен драмски текст, криза на институциите или на авторот

Модератор: проф. Д-р Венко АНДОНОВСКИ – драмски писател


 

Трибина

Нов македонски театар

Модератор: доц. Златко СЛАВЕНСКИ – режисер


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во OFF програма

Претстави во придружната програма

Билтени

Слични Објави