м-р Владимир Георгиевски

сценограф, костимограф, академски сликар и педагог

Роден е во Скопје, 1 јуни 1942 година.

Театрален во својот визуелен израз, автентичен и препознатлив, сликарот Владимир Георгиевски е еден од ретките македонски сценографи и костимографи кои остануваат забележливи по својата уникатна појава. Тој креира изразити парчиња комплементарни елементи на театарската претстава кои го богатат визуелниот израз. Исклучително богат, но и внимателен кон просторот, тој е автор со прецизна визуелизација на сценската изразност.

Владимир Георгиевски дипломира (1968), завршува постдипломски студии и магистрира (1970) на Академијата за ликовни уметности во Белград. Сценографијата ја афирмира како едно од своите области на интерес уште од студентските денови, кога соработува со еден од тогаш најдобрите југословенски театри „Ателје 212“ од Белград. Од 1983 година до денес е професор на Архитектонскиот факултет во Скопје. Предавал сценографија и на Факултетот за драмски уметности – Скопје, а денес и на Универзитетот за аудиовизуелни уметности – ЕСРА, Скопје. Изложувал колективно и самостојно во Македонија, но и во сите репрезентативни центри на поранешна Југославија. Треба да се евидентираат и неговите успешни самостојни изложби во Виена (Австрија), Истанбул (Турција), Франкфурт (Германија), Рим (Италија) и Киев (Украина). Изложувал и на Светското биенале во Пекинг (Кина). Негови јавно и постојано изложени дела се: Чистење на Храмот во Музичката академија – Скопје, Македонски реквием во Македонската опера и балет и Ecce Homo во Домот на Армијата на Република Македонија во Скопје. Член е на Друштвото на ликовни уметници на Македонија.

Неговото авторско портфолио бележи ангажман на педесет и седум (57!) професионални театарски претстави во Република Македонија. Од нив педесет и седум се сценографии, а на триесет и две од нив ја потпишува и костимографијата заедно со сценографијата. Работи со повеќе режисерски имиња и во повеќе театри низ Републиката. Најмногу соработувал со ансамблот на Драмски театар – Скопје, на дваесет и три претстави, потоа со Македонскиот народен театар, на дванаесет претстави, со Турскиот театар, единаесет претстави, потоа со Народниот театар од Куманово, на четири претстави. Неговата работа се препознава и во претстави во продукција на Народниот театар од Штип, театарот „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“ од Велес, театрите од Битола и Прилеп. Неговата работна биографија ја евидентира и работата на сценографија на неколку претстави од извонредниот Театар на Ромите „Пралипе“. Ова само ја покажува неговата хетерогеност и кон изборот на местото, но и на соработниците со кои ги креира претставите. Од друга страна ја покажува довербата што режисерите и театарските продукции ја имаат кон неговата работа.

Од исклучително значење е да се споменат неговите сцнографски и костимографски решенија на претставите Болен Дојчин (Драмски театар – Скопје, 1971); Јане Задрогаз (Драмски театар – Скопје, 1974); Време за пеење (МНТ, 1975); Чудото на Свети Ѓорѓи (Драмски театар – Скопје, 1981); Ревизор (МНТ, 1987); Крвави свадби („Пралипе“, 1991); Розенкранц и Гилдерстерн се мртви (Драмски театар – Скопје, 1994) и уште многу други..

За својата уникатна поетика, естетика која пластично и креативно ја отсликува иманентната перформативност, е наградуван со повеќе награди. Треба да се споменат Стериина награда за најдобра сценографија на Фестивалот Стериино позорје, за претставата Јане Задрогаз (1975); Награда за најдобра сценографија на Босанско-херцеговски смотри, за претставата Глорија; Награда за најдобра сценографија, за претставата Крвави свадби на Театарот “Пралипе” (Северна Рајна Вествалија, Германија, 1991); Награда за најдобра сценографија на Македонскиот театарски фестивал Војдан Чернодрински, за претставата Стари фотографии (Прилеп, 1992); Награда за сценографија  на МТФ Војдан Чернодрински за претставата Розенкранц и Гилденстерн се мртви (Прилеп, 1995). Имајќи го сето ова предвид треба да се нагласи и поздрави годинешната одлука на Собранието на Фестивалот „Војдан Чернодрински“ наградата за животно дело да ја добие професорот Владимир Георгиевски!

Слични Објави