МТФ 33 (1998)

33-от Македонски Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 05.06.1998 – 11.06.1998.

На фестивалот беа прикажани вкупно:

 • 9 претстави во официјалната програма
 • 3 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 1 настан во придружната програма.

Селектор на фестивалот: Иван Додовски, театарски критичар.

Жири: Лилјана Велјанова, Владимир Талески, Рахим Бурхан, Русомир Богдановски, Љупчо Печијарески.

Организациски одбор

Совет на МТФ:
Кирил Ристоски (претседател),
Стојан Дамчевски (секретар),
Глигур Ивановски,
Веби Керими,
Елјеса Касо,
Мими Таневска,
Ѓорги Јолевски,
Владимир Талески,
Горан Илиќ,
Јордан Витанов,
Љупчо Бреслиски,
Крсте Јовановски,
Билјана Беличанец,
Владо Цветановски,
Предраг Павловски.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на

 • Ристо Стефановски (театарски деец),
 • Блаже Алексоски (драмски писател) и
 • Мушареф Лозана (актерка).
 1. НАГРАДА ЗА ДИЗАЈН НА ПРОПАГАНДЕН МАТЕРИЈАЛ на за дизајнот од претставата „ПОЛКОВНИКОТ ПТИЦА“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп,
 2. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Башким Шеху за музиката во претставата „КОСКИТЕ ШТО ДОАЃААТ ДОЦНА“ во изведба на Театар на народностите — Албанска драма, Скопје,
 3. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Благој Мицевски за костимите во претставата „ПОЛКОВНИКОТ ПТИЦА“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп и претставата „КОСКИТЕ ШТО ДОАЃААТ ДОЦНА“ во изведба на Театар на народностите — Албанска драма, Скопје,
 4. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на
  • Владо Ѓоревски за сценографијата во претставата „ПОЛКОВНИКОТ ПТИЦА“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп и
  • Валентин Светозарев за сценографијата во претставата „КАЗАБАЛКАН“ во изведба на Народен театар, Битола,
 5. НАГРАДА ЗА СЦЕНСКА АДАПТАЦИЈА не е доделена.
 6. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ НА СОВРЕМЕНА ДОМАШНА ДРАМА не е доделена.
 7. НАГРАДА ЗА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Петар Мирчевски за улогата Гавро во претставата „КАЗАБАЛКАН“ во изведба на Народен театар, Битола,
 8. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Мето Јовановски за улогата Вујко Вања во претставата „ВУЈКО ВАЊА“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
  • Сузан Акбелге за улогата Аглаја во претставата „ИДИОТ“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје,
  • Мими Таневска за улогата Пепа во претставата „ПОЛКОВНИКОТ ПТИЦА“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп,
  • Елјеса Касо за улогата Мишкин во претставата „ИДИОТ“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје,
  • Никола Ристановски за улогата Лопахин во претставата „ВИШНОВАТА ГРАДИНА“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје и
  • Рефет Абази за улогата Марк Алем во претставата „КОСКИТЕ ШТО ДОАЃААТ ДОЦНА“ во изведба на Театар на народностите — Албанска драма, Скопје,
 9. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Владимир Милчин за претставата „КОСКИТЕ ШТО ДОАЃААТ ДОЦНА“ во изведба на Театар на народностите — Албанска драма, Скопје,
 10. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ПОЛКОВНИКОТ ПТИЦА“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп.

Настани во придружната програма


 

Симпозиум

Македонска театарска критика

Модератор: Јелена Лужина

(4 – 5 јуни)


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави