МТФ 52 (2017)

52-от Македонски Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 09.06.2017 – 16.06.2017.

На фестивалот беа прикажани вкупно:

 • 12 претстави во официјалната програма
 • 9 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 5 настани во придружната програма.

Уметнички директор на фестивалот: Петар ТЕМЕЛКОВСКИ.

Жири: Митко МАЏУНКОВ – претседател, Слободан ДЕСПОТОВСКИ, Братислав ДИМИТРОВ.

Организациски одбор

 Извршен одбор на МТФ:

Сенко ВЕЛИНОВ – претседател,
Јордан ВИТАНОВ,
Атила КЛИНЧЕ,
Валентин СВЕТОЗАРЕВ,
Тони ЧАТЛЕСКИ.

Собрание на МТФ:

Валмир АЗИРИ – Тетовски Театар Тетово,
Сенко ВЕЛИНОВ – МНТ Скопје,
Роберт ВЕЉАНОВСКИ – Драмски Театар Скопје,
Јордан ВИТАНОВ – Театар Велес,
Јелена ЖУГИЌ – Театар Комедија Скопје,
Адем КАРАГА – Албански Театар Скопје,
Трајче КАЦАРОВ – Театар Штип,
Атила КЛИНЧЕ – Турски Театар Скопје,
Сашо КОСТОВСКИ – Театар Куманово,
Драган МАЏИРОВ – Театар Струмица,
Валентин СВЕТОЗАРЕВ – Театар Битола,
Маја СТЕВАНОВИЌ – ФДУ Скопје,
Горан СТОЈАНОСКИ – Театар Охрид,
Тони ЧАТЛЕСКИ – Театар Прилеп.

Секретар на МТФ: Стојан ДАМЧЕСКИ.

Технички секретар: Љупчо ТОДОРОВСКИ.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на Митко Маџунков.

 1. НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ на Филип Коруноски за рекламниот материјал од претставата „АНА КОМНЕНА“ во изведба на НУЦК „Ј.Х.К. Џинот“ – Театар Велес,
 2. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА на Олга Панго за кореографија и сценски движења во претставата „ОТЕЛО“ во изведба на НУ Турски театар – Скопје,
 3. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Марјан Неќак за музиката во претставата „ЛАЗАРЕВОТО ПИСМО“ во изведба на НУЦК „Ацо Шопов“ – Театар Штип,
 4. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Раде Василев за костимите во претставата „АНА КОМНЕНА“ во изведба на НУЦК „Ј.Х.К. Џинот“ – Театар Велес,
 5. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Емил Петро за сценографијата во претставата „FIGURAE VENERIS HISTORIAE (Љубовни пози на историјата)“ во изведба на Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
 6. НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕНА СЦЕНСКА ДРАМАТИЗАЦИЈА на Љупчо Ѓорѓиевски за драматизацијата на расказот на Живко Џинго во претставата „ЛАЗАРЕВОТО ПИСМО“ во изведба на НУЦК „Ацо Шопов“ – Театар Штип,
 7. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ на Благица Секуловска за текстот во претставата „ТРУДНА ПРИКАЗНА“ во изведба на НУ Театар „Комедија“ – Скопје,
 8. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Стефан Вујисиќ за улогата Порција во претставата „ВЕНЕЦИЈАНСКИОТ ТРГОВЕЦ“ во изведба на НУ Драмски театар – Скопје,
 9. НАГРАДА ЗА МЛАДА АКТЕРКА на Сања Русеска за улогата Мира во претставата „Hi-Fi“ во изведба на НУЦК „Трајко Прокопиев“ – Театар Куманово,
 10. НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА на Ева Скендеровска за улогата Неда во претставата „ТРУДНА ПРИКАЗНА“ во изведба на НУ Театар „Комедија“ – Скопје,
 11. НАГРАДА ЗА МАШКА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Жарко Димоски за улогата Бошко во претставата „ТРУДНА ПРИКАЗНА“ во изведба на НУ Театар „Комедија“ – Скопје,
 12. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА на Јелена Жугиќ за улогата Д-р Ката во претставата „ТРУДНА ПРИКАЗНА“ во изведба на НУ Театар „Комедија“ – Скопје,
 13. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА на Јовица Михајловски за улогата Шајлок во претставата „ВЕНЕЦИЈАНСКИОТ ТРГОВЕЦ“ во изведба на НУ Драмски театар – Скопје,
 14. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Љупчо Ѓорѓиевски за претставата „ЛАЗАРЕВОТО ПИСМО“ во изведба на НУЦК „Ацо Шопов“ – Театар Штип,
 15. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ТРУДНА ПРИКАЗНА“ во изведба на НУ Театар „Комедија“ – Скопје,
 16. НАГРАДА ЗА КОЛЕКТИВНА ИГРА на претставата „FIGURAE VENERIS HISTORIAE (Љубовни пози на историјата)“ во изведба на Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.

Настани во придружната програма

Изложба

Стефан ХАЏИНИКОЛОВ

ПЕЈСАЖИ НА ДУШАТА


 

Изложба

ДЛУ – Битола

ГОДИШНА ИЗЛОЖБА


 

МОИТЕ ВИСТИНИ, ЗАПИСИ, СВЕДОШТВА И СЕЌАВАЊА
(четврта книга)
од Ристо СТЕФАНОВСКИ
(Издавач: СИЛСОНС)

Промотори: Блаже МИНЕВСКИ и Братислав ДИМИТРОВ

промоција на книга


 

МАРУША ВРАТЕНА ДОМА
од Лилјана МАЗОВА
(Издавач: НУ Заводот за заштитата на спомениците на културата и музеј – Штип) и
ГЛОГОВИОТ ЏБУН И ДРУГИ ДРАМИ
од Братислав ДИМИТРОВ
(Издавач: БЛЕСОК)

Промотори: Зоран ЧИТКУШЕВ и Лилјана МАЗОВА

промоција на книги


 

ШЕШИРИ
од Трајче КАЦАРОВ
(Издавач: Нова поетика Белград),
ЦУРКИ ПАЛКИ
од Трајче КАЦАРОВ
(Издавач: Тврдена – ЛУСК Украина),
СО ВКУС НА ОВОШЕН СЛАДОЛЕД
од Трајче КАЦАРОВ
(Издавач: СИСЛСОНС)

Промотори: Проф. Д-р Христо ПЕТРЕСКИ и Доц. М-р Гоце РИСТОВСКИ

промоција на книги


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Билтени

Слични Објави