МТФ 27 (1992)

27-те Театарски Игри „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 08.05.1992 – 14.05.1992.

На театарските игри беа прикажани вкупно:

 • 10 претстави во официјалната програма и
 • 8 претстави во придружната програма.

Жири: Јосиф Јосифовски (претседател), Мушареф Лозана, Лилјана Богојевиќ Јовановски, Ѓокица Лукаревски, Младен Крстевски.

Организациски одбор

Совет на ТИ:
Благоја Брсакоски (претседател),
Тачко Локвенец,
Илија Милчин,
Томе Момировски,
Коле Гарбески,
Цветанка Бардакоска,
Владимир Милчи,
Благоја Спиркоски-Џумерко,
Божо Василески,
Методија Маркоски,
Ванчо Мелев,
Стојан Арев,
Љубица Гојковиќ,
Благој Чоревски,
Братислав Димитров,
Зекир Сипахи,
Ахмет Јакупи,
Александар Горгиев,
Васе Манчев,
Данчо Чеврески,
Иван Ивановски,
Љубиша Никодиновски,
Борче Конески.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на Тодорка Кондова-Зафировска (актерка, режисерка, педагог).

 1. НАГРАДА ЗА ДИЗАЈН НА ПРОПАГАНДЕН МАТЕРИЈАЛ на Асим Мустафа за дизајнот од претставата „СТАРИ ФОТОГРАФИИ“ во изведба на Театар на народностите, Турска драма Скопје,
 2. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Љупчо Константинов за музиката во претставата „СТАРИ ФОТОГРАФИИ“ во изведба на Театар на народностите, Турска драма Скопје,
 3. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Елена Дончева за костимите во претставата „НАЖАЛЕНА ФАМИЛИЈА“ во изведба на Народен театар „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“, Велес,
 4. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Владимир Георгиевски за сценографијата во претставата „СТАРИ ФОТОГРАФИИ“ во изведба на Театар на народностите, Турска драма Скопје,
 5. НАГРАДА ЗА СЦЕНСКА АДАПТАЦИЈА на Горан Тренчовски за сценска адаптација во претставата „ЗВУЧНИ СЛИКИ“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“ Струмица,
 6. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ НА СОВРЕМЕНА ДОМАШНА ДРАМА на Блаже Алексоски за текстот во претставата „КОЛОБАН“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп,
 7. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Петар Горко за улогата Кристијан де Невиет во претставата „СИРАНО ДЕ БЕРЖЕРАК“ во изведба на Народен театар, Битола,
 8. НАГРАДА ЗА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Салаетин Билал за улогата во претставата „СТАРИ ФОТОГРАФИИ“ во изведба на Театар на народностите, Турска драма Скопје,
 9. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Бедија Беговска за улогата во претставата „СТАРИ ФОТОГРАФИИ“ во изведба на Театар на народностите, Турска драма Скопје,
  • Благој Чоревски за улогата Агатон во претставата „НАЖАЛЕНА ФАМИЛИЈА“ во изведба на Народен театар „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“, Велес,
  • Петар Мирчевски за улогата Сирано во претставата „СИРАНО ДЕ БЕРЖЕРАК“ во изведба на Народен театар, Битола,
  • Кирил Ристоски за улогата Колобан во и
  • Мето Јовановски за улогата Војдан Развигоров во претставата „КРИК“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
 10. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Слободан Унковски за претставата „ЧЕРНОДРИНСКИ СЕ ВРАЌА ДОМА“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 11. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ЧЕРНОДРИНСКИ СЕ ВРАЌА ДОМА“ во изведба на Драмски театар, Скопје.

Настани во придружната програма


 


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави