ВЕНЕЦИЈАНСКИОТ ТРГОВЕЦ

Продукција: НУ Драмски театар – Скопје

Автор: Вилијам ШЕКСПИР

Режија: Наташа ПОПЛАВСКА

Претставата се одигра на сцената на НУЦК Марко Цепенков на 09.06.2017

Драматург: Дарко СПАСОВ
Директор на сценски движења: Маја МИТИЌ
Костимограф: Александар НОШПАЛ
Кореограф: Ирена ЛОЗИНСКА
Дизајн на светло: Милчо АЛЕКСАНДРОВ
Музика: Јана СТОЈАНОВСКА, Лука ЃОРГИЕВСКИ, Андреј БЛАЖЕВСКИ
Дизајн: Емил ПЕТРО


Играат:
Шајлок: Јовица МИХАЈЛОВСКИ
Антонио: Зоран ИВАНОСКИ
Порција: Стефан ВУЈИСИЌ
Басанио, кнезот од Мароко: Дамјан ЦВЕТАНОВСКИ
Првата дама: Диме ИЛИЕВ
Актерот: Јана СТОЈАНОВСКА
Ланселот: Златко МИТРЕСКИ
Џесика, кнезот од Арагонија: Григор ЈОВАНОВСКИ
Грацијано: Сергеј ДИМОСКИ
Лоренцо: Јаков СПАСОВ
Тубал, дуждот Венецијански: Анастас ТАНОВСКИ
Нериса: Марко ИЛИЌ


Инспициент: Жарко НАМИЧЕВ
Суфлер: Даница ИЛИЕВА
Тон – мајстор: Саше ЃОРЃИЕВ
Светло – мајстор: Дејан БЛАЖЕВСКИ
Шминка: Јана ГУГУШЕВСКА МАНДЕВСКА
Сликар – изведувач: Ѓорѓи ЃОРЃИЕВСКИ
Шивач – гардеробер: Иванка ТРАЈКОВСКА, Рада СИМОНОВСКА
Кројачи: Анѓа ТРАЈКОВСКА, Стојан НАУМОВСКИ
Реквизитери: Љупче МИТРОВСКИ, Зоран НОВКОВСКИ
Организатор на сценска техника: Перо РАЛЕВ
Сценски декоратери: Благоја МИЛКОВСКИ, Сашко МИЦЕВ, Борче СТОЈАНОВСКИ, Стево БОЈКОВСКИ, Џелал ШИРОКИ, Петар САРАКИНОВ
Столар: Милутин МАРКОВСКИ


Доделени награди:

  1. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Стефан Вујисиќ за улогата Порција,
  2. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА на Јовица Михајловски за улогата Шајлок.