МТФ 53 (2018)

53-от Македонски Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 08.06.2018 – 15.06.2018.

На фестивалот беа прикажани вкупно:

 • 12 претстави во официјалната програма
 • 6 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 4 настани во придружната програма.

Уметнички директор на фестивалот: Катарина КОЦЕВСКА.

Жири: Мими ТАНЕВСКА-СРБИНОВСКА – претседател, Јасна НОВАКОВ, Драган СПАСОВ-ДАЦ.

Организациски одбор

Извршен одбор на МТФ:

Менче КАРАЏОСКА – претседател,
Катарина ИЛИЕВСКА-СИЛЈАНОВСКА,
Иван ЈЕРЧИЌ,
Никола РИСТОВ,
Наџи ШАБАН.

Собрание на МТФ:

Катарина ИЛИЕВСКА-СИЛЈАНОВСКА – НУ Театар за деца и младинци – Скопје,
Иван ЈЕРЧИЌ – НУ Народен Театар – Битола,
Адем КАРАГА – НУ Албански Театар – Скопје,
Менче КАРАЏОСКА – НУЦК „Марко Цепенков“ – Прилеп,
Младен КРСТЕВСКИ – НУЦК „Ј.Х.К. Џинот“ – Велес,
Ванчо РИСТОВ – НУЦК „Антон Панов“ – Струмица,
Никола РИСТОВ – НУЦК „Ацо Шопов“ – Штип,
Саше РИСТОВСКИ – НУ Театар „Комедија“ – Скопје,
Стрезо СТАМАТОВСКИ – НУЦК „Григор Прличев“ – Охрид,
Маја СТЕВАНОВИЌ – ФДУ – Скопје,
Сашо ТАСЕВСКИ – НУ Драмски Театар – Скопје,
Сашо ТОДОРОВСКИ – НУЦК „Трајко Прокопиев“ – Куманово,
Симона УГРИНОВСКА – НУ МНТ – Скопје,
Арсим ФАЗЛИЈА – НУ Тетовски Театар – Тетово,
Наџи ШАБАН – НУ Турски Театар – Скопје.

Секретар на МТФ: Стојан ДАМЧЕСКИ.

Технички секретар: Љупчо ТОДОРОВСКИ.

 

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на

 1. НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ на Нгадњим Мехмети за рекламниот материјал од претставата „ЖЕНИТЕ“ во изведба на НУ Албански театар – Скопје,
 2. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на групата Фолтин за музиката во претставата „КЛЕТНИЦИ“ во изведба на Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
 3. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Марија Пупучевска и Бранкица Јордановска за костимите во претставата „УЖЕГНАТОСТ“ во изведба на Продукција: АРТОПИЈА – Скопје,
 4. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Валентин Светозарев и Никола Тороманов за сценографијата во претставата „НИЧИЈА ЗЕМЈА“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
 5. НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕНА СЦЕНСКА ДРАМАТИЗАЦИЈА на Горјан Милошевски за драматизацијата на романот „Клетници“ од Виктор Иго во претставата „КЛЕТНИЦИ“ во изведба на Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
 6. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Александар Михајловски за улогата Нино во претставата „НИЧИЈА ЗЕМЈА“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
 7. НАГРАДА ЗА МЛАДА АКТЕРКА на Ебру Мусли за улогата Корделија во претставата „КРАЛ ЛИР“ во изведба на НУ Турски театар – Скопје,
 8. НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА на Наташа Петровиќ за улогата во претставата „ЕДНАШ СВЕТ ИЗГРАДИВ“ во изведба на НУ Театар за деца и младинци – Скопје,
 9. НАГРАДА ЗА МАШКА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Гораст Цветковски за улогата Рамбо во претставата „НИЧИЈА ЗЕМЈА“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
 10. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА на Ангела Наумоска за улогата Фантин во претставата „КЛЕТНИЦИ“ во изведба на Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
 11. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА на Сашко Коцев за улогата Чики во претставата „НИЧИЈА ЗЕМЈА“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
 12. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Диего Де Бреа за претставата „КРАЛ ЛИР“ во изведба на НУ Турски театар – Скопје,
 13. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „КЛЕТНИЦИ“ во изведба на Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
 14. СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕН АКТЕРСКИ ИЗРАЗ И ИНОВАТИВЕН ПРИСТАП КОН СВЕТСКАТА КЛАСИКА на претставата „КРАЛ ЛИР“ во изведба на НУ Турски театар – Скопје.

Настани во придружната програма

 

Изложба

Моќта на театарот – НУ МНТ Скопје


 

Промоција на театарска литература

Промотор: Проф. Д-р Ана СТОЈАНОСКА


 

Трибина

Театарската критика денес

Модератор: Проф. Д-р Ана СТОЈАНОСКА


 

Трибина

Местото и улогата на драматургот во театрите во Македонија

Модератор: Проф. М-р Маја СТЕВАНОВИЌ


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Билтени

Слични Објави