ВЕЧНАТА КУЌА

Продукција: НУ Македонски народен театар – Скопје

Автор: Јордан ПЛЕВНЕШ

Режија: Дејан ПРОЈКОВСКИ

Претставата се одигра на сцената на НУ Македонски народен театар – Скопје на 07.06.2014

сценографија: Валентин СВЕТОЗАРЕВ
костимографија: Благој МИЦЕВСКИ
музика: Горан ТРАЈКОВСКИ
сценски движења и кореографија: Сташа ЗУРОВАЦ
дизајн на светло: Дени ШЕСНИЌ
ритуали: Александар ИЛИЕВ
помошник режисер: Андреј ЦВЕТАНОВСКИ


Играат:
Стела Бенвениста: Искра ВЕТЕРОВА
Естреа Бенвениста: Драгана КОСТАДИНОВСКА
Естел Бенвениста: Дарја РИЗОВА
Ментеш Бенвениста: Оливер МИТКОВСКИ
Рабинот Ицак Коин: Петре ТЕМЕЛКОВСКИ
Ефрем Поплавски: Тони МИХАЈЛОВСКИ
Деспина Поплавска: Весна ПЕТРУШЕВСКА
Соломон Брант: Јордан СИМОНОВ
Абдураман Баба Ѓул: Ѓорѓи ЈОЛЕВСКИ
Жана Балавуан: Тина ТРПКОВСКА
Хинг Гиу Миу: Арна ШИЈАК
Алексеј Ангел: Гораст ЦВЕТКОВСКИ
Варда Склир: Владимир ЈАЧЕВ
Теодосиј Tрети: Александар ЃОРЃИЈОСКИ
Ахмад Ал Масри: Никола АЦЕСКИ
Гоце Делчев: Ивица ДИМИТРИЈЕВИЌ
Крсте Мисирков: Владо ЈОВАНОВСКИ
Џон Балтимор: Висар ВИШКА
Вилијам Гарланд: Нино ЛЕВИ
Димитрија Чуповски: Александар МИКИЌ
Малина Поп-Иванова: Ѕвезда АНГЕЛОВСКА
Кочо Рацин: Сашко КОЦЕВ
Кате: Софиа НАСЕВСКА – ТРИФУНОВСКА
Орце Попјорданов: Дејан ЛИЛИЌ
Готфрид Најцзекер: Славиша КАЈЕВСКИ
Бохумил Зелински: Борче НАЧЕВ
Уранија: Катина ИВАНОВА
Крсте Поплавски: Емил РУБЕН
Актерот: Васил ШИШКОВ
ХОР: Магдалена Ризова – Черних, Јелена Галевски, Марија Новак, Снежана Коневска – Руси, Александар Џуровски, Јасмина Поповска, Даница Георгиевска, Александар Шехтански, Стојна Костовска, Томе Витанов, Трајче Георгиев, Теоман Максут, Драгана Левенска, Анкица Бенинова, Александра Стојкова, Александра Михајловска, Александар Михајловски, Стефан Вујисиќ, Тони Денковски, Ненад Анѓелковиќ, Владимир Петровиќ, Владанка Димковска, Ангела Димитрова, Марија Димитрова, Надица Петрова, Марија Петреска, Аница Бебиќ, Анастазија Христовска, Никола Стефанов, Филип Трајаноски, Милош Стојковиќ, Антонио Китановски, Марко Илиќ, Александар Иваноски, Денис Давидковски


видео дизајн: Сергеј СВЕТОЗАРЕВ
продуценти: Виктор РУБЕН, Симона УГРИНОВСКА
инспициент: Никола КИМОВСКИ
асистенти на режија: Дамјан ЧИТКУШЕВ, Драгана ТАНЕВСКА, Ѓорѓи РИЗЕСКИ


Доделени награди:

  1. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА на Сташа Зуровац,
  2. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Горан Трајковски,
  3. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Благој Мицевски,
  4. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Валентин Светозарев,
  5. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ на Јордан Плевнеш,
  6. НАГРАДА ЗА МЛАДА АКТЕРКА на Дарја Ризова за улогата Естел Бенвениста,
  7. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА на Искра Ветерова за улогата Стела Бенвениста,
  8. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА на Тони Михајловски за улогата Ефрем Поплавски,
  9. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Дејан Пројковски,
  10. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА.