МТФ 14 (1979)

14-те Театарски Игри „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 09.06.1979 – 16.06.1979.

На театарските игри беа прикажани вкупно:

 • 8 претстави во официјалната програма и
 • 1 претстава во придружната програма.

Жири: Петре Бакевски (претседател), Димитар К. Стефановски, Мирко Стефановски.

Организациски одбор

Совет на ТИ:
Благоја Стојановски (претседател),
Михајло Михајловски (секретар),
Иван Ивановски,
Душко Ѓорѓиоски,
Љупка Џундева,
Кирил Жежовски,
Благоја Ивчевски,
Кирил Здравевски,
Илхами Емин,
Ристо Стефановски,
Тачко Локвенец,
Лазо Каровски,
Јане Тодоровски,
Јосиф Јосифовски,
Лазар Атанасов,
Љутви Сејфула,
Спасе Нелов.

Доделени награди

 1. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Елена Дончева за костимите во претставата „ХАСАНАГИНИЦА“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје,
 2. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Бранко Костовски за сценографијата во претставата „ХАСАНАГИНИЦА“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје,
 3. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ НА СОВРЕМЕНА ДОМАШНА ДРАМА не е доделена.
 4. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Младен Крстевски за улогата Гроф Миливој во претставата „ГРОФ МИЛИВОЈ“ во изведба на Народен театар, Штип,
 5. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Илија Милчин за улогата Таткото во претставата „ОБЕСЕНИК“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
  • Мајда Тушар за улогата Ленче во претставата „ОСЛОБОДУВАЊЕ НА СКОПЈЕ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
  • Фирдаус Неби за улогата Пинторовиќ во претставата „ХАСАНАГИНИЦА“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје и
  • Љубиша Трајковски за улогата Новак во претставата „КАМЕН ЗА ПОД ГЛАВА“ во изведба на Народен театар, Битола,
 6. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Владимир Милчин за претставата „ОБЕСЕНИК“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје и претставата „ХАСАНАГИНИЦА“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје,
 7. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ОСЛОБОДУВАЊЕ НА СКОПЈЕ“ во изведба на Драмски театар, Скопје.

Настани во придружната програма


 


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави