МТФ 21 (1986)

21-те Театарски Игри „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 10.05.1986 – 20.05.1986.

На театарските игри беа прикажани вкупно:

 • 10 претстави во официјалната програма
 • 8 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 3 настани во придружната програма.

Жири: Иван Ивановски (претседател), Илија Џувалековски, Ацо Јовановски, Благоја Ристески—Плантар, Џемаил Максут.

Организациски одбор

Совет на ТИ:
Илија Милчин (претседател),
Тачко Локвенец (секретар),
Томе Момировски,
Коле Гарбески,
Киро Пашоски,
Борис Чоревски,
Ненад Милосављевиќ,
Афродита Кирјаковска,
Бошко Димитров,
Лазар Атанасов,
Џемаил Максут,
Атанас Тасевски,
Ристо Јачев,
Љубиша Никодиновски,
Сефедин Нуредини,
Душица Стојановска,
Драгица Наумовска,
Петре Бакевски,
Димитар Османли,
Емил Рубен.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на Љубиша Трајковски (актер).

 1. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Андреј Бељан за музиката во претставата „НЕОДРЕДЕНИ ЛИЧНИ ЗАМЕНКИ“ во изведба на Народен театар, Штип,
 2. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Елена Дончева за костимите во претставата „ЦРНИОТ ЗЕКА ПАТУВА ВО ВАВИЛОН“ во изведба на Театар на народностите – Албанска драма, Скопје и претставата „ПИПА-РИТАМ“ во изведба на Театар на народностите – Турска драма, Скопје,
 3. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Бјанка Аџиќ-Урсулов за сценографијата во претставата „МАГНА КАРТА“ во изведба на Народен театар, Битола,
 4. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ НА СОВРЕМЕНА ДОМАШНА ДРАМА на Братислав Димитров за текстот во претставата „ГЛОГОВИОТ ЏБУН“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп,
 5. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Соња Михајлова за улогата Сандра Заум во претставата „МАГНА КАРТА“ во изведба на Народен театар, Битола,
 6. НАГРАДА ЗА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Блаже Алексоски за улогата Стојан во претставата „ГЛОГОВИОТ ЏБУН“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп,
 7. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Кирил Ристоски за улогата Тартиф во претставата „ТАРТИФ“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
  • Соња Михајлова за улогата Сандра Заум во претставата „МАГНА КАРТА“ во изведба на Народен театар, Битола,
  • Димче Мешковски за улогата во претставата „ВИКЕНД НА МРТОВЦИ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
  • Живко Пешевски за улогата Благое Бабиќ во претставата „ПАТУВАЧКИОТ ТЕАТАР НА ШОПАЛОВИЌ“ во изведба на Народен театар, Куманово и
  • Снежана Михајловиќ за улогата во претставата „ВИКЕНД НА МРТОВЦИ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 8. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Стојан Стојановски за претставата „БЛЕДИЦА“ во изведба на Народен театар, Струмица,
 9. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „МАГНА КАРТА“ во изведба на Народен театар, Битола.

Настани во придружната програма


 

Изложба на театарски карикатури на Бранко Јермилов


 

Тодор Максимов

Изложба на театарски плакати


 

Симпозиум

Развој и растеж на македонската драма

Модератор: Александар Алексиев


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави