МТФ 46 (2011)

46-от Македонски Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 10.06.2011 – 16.06.2011.

На фестивалот беа прикажани вкупно:

 • 11 претстави во официјалната програма
 • 8 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 5 настани во придружната програма.

Уметнички директор на фестивалот: Петар ТЕМЕЛКОВСКИ.

Жири: Лилјана МАЗОВА – претседател, Веби КЕРИМИ, Петар МИРЧЕВСКИ.

Организациски одбор

Извршен одбор на МТФ:
Сенко ВЕЛИНОВ – претседател,
Бранко ЃОРЧЕВ,
Адем КАРАГА,
Јордан ВИТАНОВ,
Валентин СВЕТОЗАРЕВ.

Собрание на МТФ:

Сенко ВЕЛИНОВ – МНТ Скопје,
Јордан ВИТАНОВ – Театар Велес,
Бранко ЃОРЧЕВ – Драмски театар Скопје,
Адем КАРАГА – Албански театар Скопје,
Трајче КАЦАРОВ – Театар Штип,
Атила КЛИНЧЕ – Турски театар Скопје,
Драган МАЏИРОВ – Театар Струмица,
Роберт ПАВЛЕСКИ – Театар Куманово,
Кирил РИСТОСКИ – ФДУ Скопје,
Валентин СВЕТОЗАРЕВ – НТ Битола,
Артан СКЕНДЕРИ – Тетовски театар Тетово,
Тони ЧАТЛЕСКИ – Театар Прилеп.

Секретар на МТФ: Стојан ДАМЧЕСКИ.

Технички секретар: Љупчо ТОДОРОВСКИ.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на

 1. НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ на Владо Ѓоревски – Рафик за рекламниот материјал од претставата „ХАМЛЕТ“ во изведба на Драмски театар – Скопје,
 2. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА на Олга Панго за кореографија и сценски движења во претставата „ОРКЕСТАР“ во изведба на Албански театар – Скопје,
 3. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Марјан Неќак за музиката во претставата „АНТИЦА“ во изведба на НУЦК „Марко Цепенков“ – Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп и претставата „ОБИЧНА ПРИКАЗНА“ во изведба на Народен театар – Битола,
 4. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Александар Ношпал за костимите во претставата „АРАПСКА НОЌ“ во изведба на Турски театар – Скопје,
 5. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Валентин Светозарев за сценографијата во претставата „ОБИЧНА ПРИКАЗНА“ во изведба на Народен театар – Битола,
 6. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ на Гоце Смилевски за текстот во претставата „СПИНОЗА“ во изведба на МАЛ ДРАМСКИ ТЕАТАР – Битола,
 7. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Никола Пројчевски за улогата Петелот во претставата „ОБИЧНА ПРИКАЗНА“ во изведба на Народен театар – Битола,
 8. НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА на Амернис Нокшиќи-Јовановска за улогата Сузана Делиција во претставата „ОРКЕСТАР“ во изведба на Албански театар – Скопје,
 9. НАГРАДА ЗА МАШКА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Владо Јовановски за улогата Верховенски во претставата „БЕСОВИ“ во изведба на Македонски народен театар – Скопје,
 10. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА на Јелена Жугиќ за улогата Хекуба во претставата „geNOcid 21“ во изведба на Драмски театар – Скопје,
 11. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА на Дејан Лилиќ за улогата Хамлет во претставата „ХАМЛЕТ“ во изведба на Драмски театар – Скопје,
 12. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Дејан Пројковски за претставата „ХАМЛЕТ“ во изведба на Драмски театар – Скопје,
 13. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ХАМЛЕТ“ во изведба на Драмски театар – Скопје.

Настани во придружната програма


 

Изложба

„060 Војдан Чернодрински“


 

Филмска проекција

„МАКЕДОНСКА КРВАВА СВАДБА“

 

 

ТЕАТАР БЕЗ ОСТАТОЦИ од Лилјана МАЗОВА

промоција на книга


 

Промоција на трите драмски текстови од конкурсот на МНТ


 

Научна трибина

СЕЛЕКТИРАНИ СЕЌАВАЊА – ЧЕРНОДРИНСКИ 60 ГОД. ОТПОСЛЕ

Модератор: Проф. Д-р Ана СТОЈАНОСКА


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Билтени

Слични Објави