МТФ 48 (2013)

48-от Македонски Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 07.06.2013 – 14.06.2013.

На фестивалот беа прикажани вкупно:

 • 13 претстави во официјалната програма
 • 8 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 7 настани во придружната програма.

Уметнички директор на фестивалот: Петар ТЕМЕЛКОВСКИ.

Жири: Васе МАНЧЕВ – претседател, Јани БОЈАЏИ, Мустафа ЈАШАР.

Организациски одбор

Извршен одбор на МТФ:
Сенко ВЕЛИНОВ – претседател,
Јордан ВИТАНОВ,
Атила КЛИНЧЕ,
Валентин СВЕТОЗАРЕВ,
Тони ЧАТЛЕСКИ.

Собрание на МТФ:

Валмир АЗИРИ – Тетовски Театар Тетово,
Сенко ВЕЛИНОВ – МНТ Скопје,
Јордан ВИТАНОВ – Театар Велес,
Јелена ЖУГИЌ – Театар Комедија Скопје,
Адем КАРАГА – Албански Театар Скопје,
Трајче КАЦАРОВ – Театар Штип,
Атила КЛИНЧЕ – Турски Театар Скопје,
Зоран ЉУТКОВ – Драмски Театар Скопје,
Драган МАЏИРОВ – Театар Струмица,
Маја МИЦЕВСКА – ФДУ Скопје,
Роберт ПАВЛЕВСКИ – Театар Куманово,
Валентин СВЕТОЗАРЕВ – Театар Битола,
Горан СТОЈАНОВСКИ – Театар Охрид,
Тони ЧАТЛЕСКИ – Театар Прилеп.

Секретар на МТФ: Стојан ДАМЧЕСКИ.

Технички секретар: Љупчо ТОДОРОВСКИ.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на Љубиша Георгиевски.

 1. НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ на Сергеј Светозарев за рекламниот материјал од претставата „ТРАВНИЧКА ХРОНИКА“ во изведба на НУ Народен театар – Битола,
 2. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА на Кренаре Невзати за кореографија и сценски движења во претставата „ШЕКСПИР ВО ПРИКАЗНИ“ во изведба на НУ Турски театар – Скопје,
 3. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Горан Трајковски за музиката во претставата „ЖЕНИДБА“ во изведба на НУ Театар „Комедија“ – Скопје,
 4. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Благој Мицевски за костимите во претставата „ЖЕНИДБА“ во изведба на НУ Театар „Комедија“ – Скопје,
 5. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Валентин Светозарев за сценографијата во претставата „ТРАВНИЧКА ХРОНИКА“ во изведба на НУ Народен театар – Битола,
 6. НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕНА СЦЕНСКА ДРАМАТИЗАЦИЈА на Викторија Рангелова за драматизација и адаптација во претставата „ШЕКСПИР ВО ПРИКАЗНИ“ во изведба на НУ Турски театар – Скопје,
 7. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ на Братислав Димитров за текстот во претставата „НОЌИТЕ ВО БЕЛ САТЕН“ во изведба на НУЦК „Ј.Х.К. Џинот“ – Театар Велес,
 8. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Валентин Костадиновски за улогата Кочкарјов во претставата „ЖЕНИДБА“ во изведба на НУ Театар „Комедија“ – Скопје,
 9. НАГРАДА ЗА МЛАДА АКТЕРКА на Камка Тоциновски за улогата Лили Марија Марлен во претставата „ИЗГУБЕНИ ГЕРМАНЦИ“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
 10. НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА на Зарије Јонузи за улогата Снаата во претставата „ПРСТ“ во изведба на НУ Албански театар – Скопје,
 11. НАГРАДА ЗА МАШКА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Емил Рубен за улогата Куче во претставата „ИЗГУБЕНИ ГЕРМАНЦИ“ во изведба на НУ Македонски народен театар – Скопје,
 12. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА на Амернис Нокшиќи-Јовановска за улогата Зоја во претставата „ПРСТ“ во изведба на НУ Албански театар – Скопје,
 13. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА на Јордан Витанов за улогата Благој во претставата „НОЌИТЕ ВО БЕЛ САТЕН“ во изведба на НУЦК „Ј.Х.К. Џинот“ – Театар Велес,
 14. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Нела Витошевиќ за претставата „ЗМЕЈОВАТА НЕВЕСТА“ во изведба на Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
 15. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ЗМЕЈОВАТА НЕВЕСТА“ во изведба на Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.

Настани во придружната програма


 

 

Изложба

СКУЛПТУРИ од Никола СМИЛКОВ

 

 

Ретроспективна изложба на ликовната колонија „ДЕ НИРО“

 

 

Промоција на монографијата за КИРИЛ РИСТОСКИ

Промотор: Д-р Јелена ЛУЖИНА


 

Промоција на театарска литература

 

 

Промоција на театарска литература

 

 

Трибина

ТЕАТАРОТ МИТСКА МАТРИЦА НА МАКЕДОНИЈА

Модератор: Проф. Д-р Катица ЌУЛАВКОВА


 

Во чест на Љубиша ГЕОРГИЕВСКИ

Модератор: Д-р Јелена ЛУЖИНА


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Билтени

Слични Објави