МТФ 11 (1976)

11-те Театарски Игри „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 23.06.1976 – 30.06.1976.

На театарските игри беа прикажани вкупно:

 • 6 претстави во официјалната програма и
 • 1 претстава во придружната програма.

Жири: Ацо Алексиев (претседател), Петре Прличко, Вукан Диневски.

Организациски одбор

Одбор за организација:
Михајло Думбаловски (претседател),
Михајло Михајлоски (секретар),
Живко Чинго,
Дарко Дамески,
Ристо Шишков,
Ристо Стефановски,
Драган Топчиевски,
Самуил Дуковски,
Кирил Жежоски,
Благоја Ивчески,
Ѓорѓи Шаламанов,
Томислав Спасовски,
Васил Шумански,
Тачко Локвенец,
Јане Тодороски,
Слободан Рошкоски,
Иван Ивановски.

Доделени награди

 1. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Јелена Патрногиќ за костимите во претставата „ДЕРВИШОТ И СМРТТА“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје,
 2. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Велизар Србљановиќ за сценографијата во претставата „ДЕРВИШОТ И СМРТТА“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје,
 3. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Борис Чоревски за улогата во претставата „ЈЕЛЕНА ЌЕТКОВИЌ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 4. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Зора Георгиева за улогата во претставата „СОБЛАЗНА ВО ШЕНТФЛОРИЈАНСКАТА ДОЛИНА“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“, Струмица,
  • Салаетин Билал за улогата во претставата „ПРЕКУ СМРТТА“ во изведба на Театар на народностите – Албанска драма, Скопје,
  • Мехди Бајрактари за улогата во претставата „ПРЕКУ СМРТТА“ во изведба на Театар на народностите – Албанска драма, Скопје,
  • Александар Думов за улогата во претставата „СОБЛАЗНА ВО ШЕНТФЛОРИЈАНСКАТА ДОЛИНА“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“, Струмица,
  • Јоана Попоска за улогата Јелена во претставата „ЈЕЛЕНА ЌЕТКОВИЌ“ во изведба на Народен театар, Битола и
  • Илија Струмениковски за улогата во претставата „СОЈКА“ во изведба на Народен театар, Куманово,
 5. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Душко Наумовски за претставата „СОБЛАЗНА ВО ШЕНТФЛОРИЈАНСКАТА ДОЛИНА“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“, Струмица,
 6. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „СОБЛАЗНА ВО ШЕНТФЛОРИЈАНСКАТА ДОЛИНА“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“, Струмица.

Настани во придружната програма


 


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави