МТФ 8 (1972)

8-те Театарски Игри „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 03.06.1972 – 11.06.1972.

На театарските игри беа прикажани вкупно:

 • 5 претстави во официјалната програма и
 • 1 претстава во придружната програма.

Жири: Петре Прличко (претседател), Иван Ивановски, Борислав Кулески.

Организациски одбор

Одбор за организација:
Кире Стефаноски (претседател),
Михајло Михајловски (секретар),
Борис Стефановски,
Самоил Дуковски,
Милка Божикова,
Драган Топчиевски,
Бранко Илиоски,
Бошко Бабиќ,
Борка Кулески,
Рампо Конески,
Димче Стефановски,
Стојан Гогов,
Ѓоко Николовски,
Томе Гаговски.

Доделени награди

 1. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Јелена Патрногиќ за костимите во претставата „ЦЕНА“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“, Прилеп,
 2. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Чедо Христов за сценографијата во претставата „ТУТУНСКИОТ ПАТ“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“, Струмица,
 3. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Иванка Миладиноска за улогата Сашенка во претставата „ФОМА ФОМИЧ И ДРУГИТЕ“ во изведба на Народен театар, Штип,
 4. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Ѓорѓи Андов за улогата Орест во претставата „ЕЛЕКТРА“ во изведба на Народен театар, Куманово,
  • Благоја Ивчески за улогата во претставата „ЦЕНА“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“, Прилеп,
  • Милојка Ковачевиќ за улогата Клитемнестра во претставата „ЕЛЕКТРА“ во изведба на Народен театар, Куманово,
  • Ратка Захариева за улогата Соња во претставата „ВУЈКО ВАЊА“ во изведба на Народен театар, Битола и
  • Кирил Жежоски за улогата во претставата „ЦЕНА“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“, Прилеп,
 5. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Бранко Ставрев за претставата „ТУТУНСКИОТ ПАТ“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“, Струмица,
 6. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на
  • претставата „ТУТУНСКИОТ ПАТ“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“, Струмица и
  • претставата „ЦЕНА“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“, Прилеп.

Настани во придружната програма


 


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави