ЖЕНИДБА

Продукција: НУ Театар „Комедија“ – Скопје

Автор: Н.В. ГОГОЉ

Режија: Дејан ПРОЈКОВСКИ

Претставата се одигра на сцената на НУЦК Марко Цепенков на 09.06.2013

Асистенти на режија: Ѓорѓи РИЗЕСКИ, Драгана ТАНЕВСКА
Драматург: Катерина КИТОСКА
Костимограф: Благој МИЦЕВСКИ
Сценограф: Валентин СВЕТОЗАРЕВ
Музика: Горан ТРАЈКОСКИ
3D mapping : Сергеј СВЕТОЗАРЕВ


Играат:
Иван Кузмич Паткаљосин: Атанас АТАНАСОВСКИ
Илија Фомич Кочкарјов: Валентин КОСТАДИНОВСКИ
Фјокла Ивановна: Зорица СТОЈАНОВСКА
Агафија Тихоновна: Нина ДЕАН
Арина Пантелејмоновна: Кристина ЛАСОВСКА
Иван Павлович Кајгана: Едмонд СОТИР
Балтазар Балтазарович Жевакин: Роберт РИСТОВ
Никанор Иванович Анучкин: Игор ГЕОРГИЕВ
Степан: Теоман МАКСУТ
Дуњашка: Анкица БЕНИНОВА


Инспициент: Нурјамет РУШИТИ
Суфлер: Даница ИЛИЕВА
Тон мајстор: Диме ИЛИОСКИ
Светло мајстор: Игор ГЕОРГИЕВ


Доделени награди:

  1. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Горан Трајковски,
  2. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Благој Мицевски,
  3. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Валентин Костадиновски за улогата Кочкарјов.