МТФ 35 (2000)

35-от Македонски Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 06.06.2000 – 12.06.2000.

На фестивалот беа прикажани вкупно:

 • 7 претстави во официјалната програма
 • 5 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 2 настани во придружната програма.

Селектор на фестивалот: Блаже Миневски.

Жири: Јордан Плевнеш, Димитрие Османли, Бедија Беговска, Иван Додовски, Рефет Абази.

Организациски одбор

Совет на МТФ:

Кирил Ристоски (претседател),
Глигур Ивановски,
Крсте Јовановски,
Марјан Чакмакоски,
Симеон Гаврилов,
Предраг Павловски,
Бранко Ѓорчев,
Афродита Кирјаковска,
Беди Ибрахим,
Борис Чоревски,
Џебад Лимани,
Горан Илиќ.

Извршен одбор на МТФ:

Кирил Ристоски (претседател),
Борис Чоревски,
Беди Ибрахим,
Бранко Ѓорчев,
Јордан Витанов.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на

 • Александар Алексиев (театролог),
 • Љупка Џундева (актерка),
 • Антоанета Ковачевиќ (актерка) и
 • Алеко Протогеров (актер).
 1. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на групата Фолтин за музиката во претставата „МАКЕДОНСКА КРВАВА СВАДБА“ во изведба на Народен театар, Битола,
 2. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Благој Мицевски за костимите во претставата „МАКЕДОНСКА КРВАВА СВАДБА“ во изведба на Народен театар, Битола,
 3. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Владимир Ризев за сценографијата во претставата „ПЕЧАЛБАРИ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 4. НАГРАДА ЗА СЦЕНСКА АДАПТАЦИЈА на Бранко Брезовец за сценска адаптација во претставата „ПЕЧАЛБАРИ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 5. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ НА СОВРЕМЕНА ДОМАШНА ДРАМА на Југослав Петровски за текстот во претставата „ЕЛЕШНИК“ во изведба на Народен театар „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“, Велес,
 6. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Васил Зафирчев за улогата Јанко во претставата „ЕЛЕШНИК“ во изведба на Народен театар „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“, Велес,
 7. НАГРАДА ЗА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Благоја Спиркоски-Џумерко за улогата Јонче во претставата „ГРАДСКИОТ СААТ“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп,
 8. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Тони Михајловски за улогата Петер во претставата „БУДЕЊЕ НА ПРОЛЕТТА 2000“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
  • Сашка Димитровска за улогата Милка во претставата „ЕЛЕШНИК“ во изведба на Народен театар „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“, Велес,
  • Петре Темелковски за улогата Филоктет во претставата „ФИЛОКТЕТ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
  • Габриела Петрушевска за улогата Цвета во претставата „МАКЕДОНСКА КРВАВА СВАДБА“ во изведба на Народен театар, Битола и
  • Сузана Живорадиќ за улогата Симка во претставата „ПЕЧАЛБАРИ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 9. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Љупчо Ѓоргиевски за претставата „МАКЕДОНСКА КРВАВА СВАДБА“ во изведба на Народен театар, Битола,
 10. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „МАКЕДОНСКА КРВАВА СВАДБА“ во изведба на Народен театар, Битола,
 11. ЗЛАТНА ПЛАКЕТА ЗА СЕВКУПЕН УМЕТНИЧКИ РЕЗУЛТАТ (ДОДЕЛЕНА ОД ВЕСНИКОТ „НОВА МАКЕДОНИЈА“) на претставата „БУДЕЊЕ НА ПРОЛЕТТА 2000“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје.

Настани во придружната програма


 

Изложба

Сценографски презентации на Валентин Светозарев


 

Симпозиум

Прилози за историјата на македонскиот театар

Модератор: Јелена Лужина

(5 и 6 јуни)


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави