МТФ 39 (2004)

39-от Македонски Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 04.06.2004 – 11.06.2004.

На фестивалот беа прикажани вкупно:

 • 48 претстави во официјалната програма
 • 28 претстави во OFF програмата
 • 8 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 4 настани во придружната програма.

Уметнички директор на фестивалот: Д-р Сашко Насев.

Жири: М-р Русомир Богдановски, Д-р Љупчо Печијаревски, Иван Попоски, Благоја Чоревски, Д-р Иван Џепароски.

Организациски одбор

Извршен одбор на МТФ:
Кирил Ристоски – претседател,
Лилјана Велјанова,
Љупчо Ѓорѓиевски,
Трајче Кацаров,
Снежана Коневска-Руси.

Собрание на МТФ:

Кирил Ристоски – претседател,
Лилјана Велјанова,
Стојан Дамчески,
Љупчо Ѓорѓиевски,
Горан Илиќ,
Трајче Кацаров,
Атила Клинче,
Младен Крстевски,
Снежана Коневска-Руси,
Ванчо Мелев,
Бајруш Мјаку,
Љубомир Чадиковски.

Секретар на МТФ: Стојан Дамчески.

Технички секретар: Љупчо Тодоровски.

Жири на ОФФ програма:

Зоја Бузалковска (претседателка),
Искра Гешоска,
Лилјана Мазова.

Совет на МТФ:

Кирил Ристоски – претседател,
Лилјана Велјанова – Стојан Дамчески – Љупчо Ѓоргиевски – Трајче Кацаров – Атила Клинче – Младен Крстевски – Снежана Конеска-Руси – Ванчо Мелев – Бајруш Мјаку – Љубомир Чадиковски.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на

 • Мара Исаја (актерка) и
 • Благоја Иванов (театарски критичар, театролог, педагог).
 1. НАГРАДА ЗА ДИЗАЈН НА ПРОПАГАНДЕН МАТЕРИЈАЛ на Филип Јовановски и Иван Јерчиќ за дизајнот од претставата „ТРИ СЕСТРИ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 2. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА на Кренаре Невзати-Кери и Александра Хонг за кореографија и сценски движења во претставата „ГИЛГАМЕШ“ во изведба на Турски театар, Скопје,
 3. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Марјан Неќак за музиката во претставата „МАРИСОЛ“ во изведба на Драмски театар, Скопје и претставата „ДЕРВИШОТ И СМРТТА“ во изведба на Албански театар – Скопје,
 4. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Марија Пупучевска за костимите во претставата „МАРИСОЛ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 5. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Благој Мицевски за сценографијата во претставата „ТАТКО“ во изведба на Независен проект на Бајруш Мјаку, Скопје,
 6. НАГРАДА ЗА СЦЕНСКА АДАПТАЦИЈА на Венко Андоновски за драматизација на романот „Папокот на светот“ во претставата „ПАПОКОТ НА СВЕТОТ“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
 7. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ НА СОВРЕМЕНА ДОМАШНА ДРАМА на Благоја Ристески — Платнар за текстот во претставата „ЛЕТНИ СИЛЈАНЕ“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“, Прилеп,
 8. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Јасмина Василева за улогата Нина Заречнаја во претставата „ГАЛЕБ“ во изведба на Народен театар, Куманово,
 9. НАГРАДА ЗА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Михајло Петровски-Џими за улогата Ферапонт во претставата „ТРИ СЕСТРИ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 10. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Дејан Лилиќ за улогите Човекот со палка и Лени во претставата „МАРИСОЛ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
  • Арта Мучај за улогата Лаура во претставата „ТАТКО“ во изведба на Независен проект на Бајруш Мјаку, Скопје и
  • Бајруш Мјаку за улогата Капетанот во претставата „ТАТКО“ во изведба на Независен проект на Бајруш Мјаку, Скопје,
 11. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Слободан Унковски за претставата „ТАТКО“ во изведба на Независен проект на Бајруш Мјаку, Скопје,
 12. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ТАТКО“ во изведба на Независен проект на Бајруш Мјаку, Скопје,
 13. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА ВО ОФФ-ПРОГРАМА на претставата „Никаде никого немам“ во изведба на Црногорско народно позориште, Подгорица, Србија и Црна Гора.

Настани во придружната програма


 

Симпозиум

Чехов и ние

Модератор: Јелена Лужина


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во OFF програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави