ДЕРВИШОТ И СМРТТА

Продукција: Албански театар - Скопје

Автор: Меша Селимовиќ

Режија: Владимир Милчин

Драматизација: Владимир МИЛЧИН; Сема АЛИ
Сценографија: Крсте С. ЏИДРОВ
Костимографија: Марија ПУПУЧЕВСКА
Музика: Марјан НЕЌАК
Превод: Фатмир СУЛЕЈМАНИ


Играат:
Рефет АБАЗИ – Ахмед Нурудин, Гласот на Кадијата
Џевдет ЈАШАРИ – Мула-Јусуф
Ајета РЕЏЕПИ – Малик
Бајруш МЈАКУ- Муфтија
Нехат МЕХМЕТИ – Муселим
Сабедин СЕЛМАНИ – Хасан
Бехџет ПИТАРКА – Хаџи Синанудин
Вехби ЌЕРИМИ – Али-Хоџа
Адриан ХАЗИРИ – Чувар во затворот
Амернис НОКШИЌИ – Кадиница, Девојка
Петрит НЕЗИРИ – Дефтердар
Арта МУЧАЈ – Кадиница, Девојка
Мехди АЛИДЕМИ – Кара-Заим
Мирлинда САИТИ – Младичот
Хисмет РАМАДАНИ – Бегалецот


Доделени награди:

  1. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Марјан Неќак.