ГИЛГАМЕШ

Продукција: Турски театар, Скопје

Режија: Дејан Пројковски

Соработник на режија: Мустафа ЈАШАР
Драматизација: Билјана ПЕМОВА
Сценографија: Владо ЃОРЕВСКИ
Асистент на сценографија: Енес ДЕАРИ
Костимографија: Благој МИЦЕВСКИ
Музика: Горан ТРАЈКОВСКИ
Кореографија: Кренаре НЕВЗАТИ – Кери
Превод: Мустафа ЈАШАР


Играат:
Елјеса КАСО – Гилгамеш
Атила КЛИНЧЕ – Енкиду
Салаетин БИЛАЛ – Ур-Шанаби
Бедиа БЕГОВСКА – Ришад
Мустафа ЈАШАР – Утнапиштим
Перихан ТУНА-ЕЈУПИ – Сидур Сабиту
Зиба БЕКИР-РАДОНЧИЌ – Иштар
Сузан АКБЕЛГЕ – Човекот-Скорпион
Ердоан МАКСУТ – Ловец
Несрин ТАИР – Девојката
Тамер ИБРАХИМ – Шамаш
Шефкет ХАСАН – Ану
Зекир СИПАХИ – Старецот
Наџи ШАБАН – Таткото
Филиз АХМЕТ – Змијата
Мукерем БИЛАЛ – Свештеник
Ријад ТАХИР – Свештеник


Кореографија на ритуали: Александра Хонг,
асистенти: Сузан Акбелге и Џенап Самет;
Ритуалите ги изведуваат:
Џенап Самет, Селпин Керим, Неат Али, Един Шабан, Зубејде Селимовска, Аксел Мехмет, Осман Али и Ерман Шабан


Доделени награди:

  1. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА на Кренаре Невзати-Кери и Александра Хонг .