МТФ 26 (1991)

26-те Театарски Игри „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 10.05.1991 – 19.05.1991.

На театарските игри беа прикажани вкупно:

 • 9 претстави во официјалната програма
 • 8 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 1 настан во придружната програма.

Жири: Владимир Гергиевски (претседател), Крум Стојанов, Кирил Ристески, Братислав Димитров, Лидија Ивановска.

Организациски одбор

Совет на ТИ:
Благоја Брсакоски (претседател),
Тачко Локвенец,
Илија Милчин,
Томе Момировски,
Коле Гарбески,
Цветанка Бардакоска,
Владимир Милчин,
Благоја Спиркоски-Џумерко,
Божо Василески,
Методија Маркоски,
Ванчо Мелев,
Стојан Арев,
Љубица Гојковиќ,
Благој Чоревски,
Братислав Димитров,
Зекир Сипахи,
Ахмет Јакупи,
Александар Горгиев,
Васе Манчев,
Данчо Чеврески,
Иван Ивановски,
Љубиша Никодиновски,
Борче Конески.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на Крум Стојанов (актер и режисер).

 1. НАГРАДА ЗА ДИЗАЈН НА ПРОПАГАНДЕН МАТЕРИЈАЛ на Мустафа Асим за дизајнот од претставата „КАРТОНСКА КУТИЈА“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје,
 2. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Христо Бојаџиев за музиката во претставата „ПОДЗЕМНА РЕПУБЛИКА“ во изведба на Народен театар, Битола,
 3. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Елена Дончева за костимите во претставата „РИЧАРД ТРЕТИ“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
 4. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Валентин Светозарев и Владимир Ѓоревски за сценографијата во претставата „ПОДЗЕМНА РЕПУБЛИКА“ во изведба на Народен театар, Битола,
 5. НАГРАДА ЗА СЦЕНСКА АДАПТАЦИЈА не е доделена.
 6. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ НА СОВРЕМЕНА ДОМАШНА ДРАМА на Јордан Плевнеш за текстот во претставата „ПОДЗЕМНА РЕПУБЛИКА“ во изведба на Народен театар, Битола,
 7. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Елјеса Касо за улогата Дервиш во претставата „КАРТОНСКА КУТИЈА“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје,
 8. НАГРАДА ЗА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Синоличка Трпкова за улогата Леди Ана во претставата „РИЧАРД ТРЕТИ“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
 9. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Сефедин Нуредини за улогата Прометеј во претставата „ПРОМЕТЕЈ“ во изведба на Театар на народностите – Албанска драма, Скопје,
  • Ѓорѓи Јолевски за улогата Ангел од Курбиново во претставата „ПОДЗЕМНА РЕПУБЛИКА“ во изведба на Народен театар, Битола,
  • Јордан Витанов за улогата Содо Арамијатам во претставата „КРЧМА НА ПАТОТ ЗА ЈЕВРОПА“ во изведба на Народен театар „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“, Велес,
  • Владимир Светиев за улогата Ричард Трети во претставата „РИЧАРД ТРЕТИ“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје и
  • Снежана Коневска-Руси за улогата Маргарита во претставата „РИЧАРД ТРЕТИ“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
 10. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Владо Цветановски за претставата „ПОДЗЕМНА РЕПУБЛИКА“ во изведба на Народен театар, Битола,
 11. СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Рахим Бурхан за претставата „РИЧАРД ТРЕТИ“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
 12. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ПОДЗЕМНА РЕПУБЛИКА“ во изведба на Народен театар, Битола,
 13. СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА ЗА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „КАРТОНСКА КУТИЈА“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје,
 14. ЗЛАТНА ПЛАКЕТА ЗА СЕВКУПЕН УМЕТНИЧКИ РЕЗУЛТАТ (ДОДЕЛЕНА ОД ВЕСНИКОТ „НОВА МАКЕДОНИЈА“) на претставата „КАРТОНСКА КУТИЈА“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје.

Настани во придружната програма


 

Чествување: Војдан Чернодрински

воведен збор: проф. Александар Алексиев


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави