МТФ 45 (2010)

45-от Македонски Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 04.06.2010 – 10.06.2010.

На фестивалот беа прикажани вкупно:

 • 11 претстави во официјалната програма
 • 7 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 6 настани во придружната програма.

Уметнички директор на фестивалот: Петар ТЕМЕЛКОВСКИ.

Жири: Мустафа ЈАШАР – претседател, Слободан ДЕСПОТОВСКИ, Братислав ДИМИТРОВ.

Организациски одбор

Извршен одбор на МТФ:

Сенко ВЕЛИНОВ – претседател,
Бранко ЃОРЧЕВ,
Петар МИРЧЕВСКИ,
Роберт ПАВЛЕВСКИ,
Бесфорт ИДРИЗИ.

Собрание на МТФ:

Сенко ВЕЛИНОВ – МНТ Скопје,
Јордан ВИТАНОВ – Театар Велес,
Бранко ЃОРЧЕВ – Драмски театар Скопје,
Бесфорт ИДРИЗИ – Албански театар Скопје,
Трајче КАЦАРОВ – Театар Штип,
Атила КЛИНЧЕ – Турски театар Скопје,
Драган МАЏИРОВ – Театар Струмица,
Петар МИРЧЕВСКИ – Народен театар Битола,
Роберт ПАВЛЕСКИ – Театар Куманово,
Кирил РИСТОСКИ – Факултет за драмски уметности Скопје,
Артан СКЕНДЕРИ – Тетовски театар Тетово,
Љубомир ЧАДИКОВСКИ – Театар за деца и млади,
Тони ЧАТЛЕСКИ – Театар Прилеп.

Секретар на МТФ: Стојан ДАМЧЕСКИ.

Технички секретар: Љупчо ТОДОРОВСКИ.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на

 1. НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ на Владо Ѓоревски – Рафик за рекламниот материјал од претставата „БРАЌА КАРАМАЗОВИ“ во изведба на Народен театар – Битола,
 2. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА на Ансамблот на театарот „Војдан Чернодрински“ за кореографија и сценски движења во претставата „КАВКАСКИОТ КРУГ СО КРЕДА“ во изведба на НУЦК „Марко Цепенков“ – Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
 3. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на групата Фолтин за музиката во претставата „КАВКАСКИОТ КРУГ СО КРЕДА“ во изведба на НУЦК „Марко Цепенков“ – Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
 4. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Благој Мицевски за костимите во претставата „ГЕНЕРАЛ НА МРТВАТА ВОЈСКА“ во изведба на Албански театар – Скопје,
 5. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Јулија Војкова-Најман и Филип Јованоски за сценографијата во претставата „КАВКАСКИОТ КРУГ СО КРЕДА“ во изведба на НУЦК „Марко Цепенков“ – Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
 6. НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕНА СЦЕНСКА ДРАМАТИЗАЦИЈА на Андреј Хинг за драматизација и адаптација во претставата „БРАЌА КАРАМАЗОВИ“ во изведба на Народен театар – Битола,
 7. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ на Горан Стефановски за текстот во претставата „БАХАНАЛИИ“ во изведба на НУЦК „Ј.Х.К. Џинот“ – Театар Велес,
 8. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Осман Али за улогата Жан во претставата „ГОСПОЃИЦА ЈУЛИЈА“ во изведба на Турски театар – Скопје,
 9. НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА на Несрин Таир за улогата Кристина во претставата „ГОСПОЃИЦА ЈУЛИЈА“ во изведба на Турски театар – Скопје,
 10. НАГРАДА ЗА МАШКА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Адриан Азири за улогата Гробарот во претставата „ГЕНЕРАЛ НА МРТВАТА ВОЈСКА“ во изведба на Албански театар – Скопје,
 11. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА на Биљана Драгичевиќ-Пројковска за улогата Кејт во претставата „ЖЕНАТА КАКО ВОЕНО ПОЛЕ“ во изведба на Драмски театар – Скопје,
 12. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА на Огнен Дранговски за улогата Аљоша во претставата „БРАЌА КАРАМАЗОВИ“ во изведба на Народен театар – Битола,
 13. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Мартин Кочовски за претставата „КАВКАСКИОТ КРУГ СО КРЕДА“ во изведба на НУЦК „Марко Цепенков“ – Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
 14. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „КАВКАСКИОТ КРУГ СО КРЕДА“ во изведба на НУЦК „Марко Цепенков“ – Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.

Настани во придружната програма


 

Автор: Жарко БАШЕСКИ

Изложба на скулптури „ЛИНК“ (поврзување)


 

Изложба „ДЕ НИРО“


 

Промоција

„ЖИВОТ СО ПАТРДИИ“ од Мирјанка Р. СЕЛЧАНЕЦ

Промотор: проф. Д-р Александар СТЕРЈОВСКИ


 

ТРИБИНА

Модератор: Ѓорѓи ЈОЛЕВСКИ


 

СТО И ПЕДЕСЕТ ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА ЧЕХОВ

Модератор: Блаже МИНЕВСКИ


 

СУШТИНАТА НА ТЕАТАРОТ

Модератор: Бранко СТАВРЕВ


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Билтени

Слични Објави