МТФ 44 (2009)

44-от Македонски Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 05.06.2009 – 11.06.2009.

На фестивалот беа прикажани вкупно:

 • 10 претстави во официјалната програма
 • 7 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 4 настани во придружната програма.

Уметнички директор на фестивалот: Петар Темелковски.

Жири: Митко Маџунков – претседател, Ванчо Петрушевски, Зијадин Муртезовски.

Организациски одбор

Извршен одбор на МТФ:
Сенко Велинов – претседател,
Бранко Ѓорчев,
Сашо Огненовски,
Роберт Павлевски,
Бесфорт Идризи.

Собрание на МТФ:

Сенко Велинов – МНТ Скопје,
Јордан Витанов – НТ Велес,
Бранко Ѓорчев – Драмски театар Скопје,
Бесфорт Идризи – Албански театар Скопје,
Трајче Kацаров – НУЦК “Ацо Шопов” – НТ Штип,
Атила Клинче – НУ Турски театар Скопје,
Драган Маџиров – НУЦК “Антон Панов” – НТ Струмица,
Сашо Огненовски – НУ НТ Битола,
Роберт Павлевски – ЦК “Трајко Прокопиев” – НТ Куманово,
Кирил Ристоски – ФДУ Скопје,
Артан Скендери – Тетовски театар Тетово,
Љубомир Чадиковски – Театар за деца и млади,
Тони Чатлески – ЦК “Марко Цепенков” – НТ Прилеп.

Секретар на МТФ: Стојан Дамчески.

Технички секретар: Љупчо Тодоровски.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на

 1. НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ на Владо Ѓоревски – Рафик за рекламниот материјал од претставата „ПОСЛЕДНИОТ ДЕН НА МИСИРКОВ“ во изведба на Н.У.Ц.К. „Антон Панов“ – Н.Т. Струмица,
 2. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА на Ансамблот на Битолскиот Театар за кореографија и сценски движења во претставата „ЦРНА СЕ ЧУМА ЗАДАДЕ“ во изведба на Н.У.Н.Т. Битола,
 3. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Марјан Неќак за музиката во претставата „ЦРНА СЕ ЧУМА ЗАДАДЕ“ во изведба на Н.У.Н.Т. Битола,
 4. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Тихомир Спировски за костимите во претставата „КИНЕГОНДА ВО КАРЛАЛЕНД“ во изведба на Драмски театар – Скопје,
 5. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Тихомир Спировски за сценографијата во претставата „ТЕТОВИРАНИ ДУШИ“ во изведба на Ц.К. „Трајко Прокопиев“ – Н.Т. Куманово,
 6. НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕНА СЦЕНСКА ДРАМАТИЗАЦИЈА на Ентон Каца за драматизација и адаптација во претставата „АЛБАНСКИ НОЌИ“ во изведба на Албански театар – Скопје,
 7. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ на Венко Андоновски за текстот во претставата „КИНЕГОНДА ВО КАРЛАЛЕНД“ во изведба на Драмски театар – Скопје,
 8. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Филип Мирчевски за улогата во претставата „ЦРНА СЕ ЧУМА ЗАДАДЕ“ во изведба на Н.У.Н.Т. Битола,
 9. НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА ЕПИЗОДНА УЛОГА на Марија Спиркоска-Илиески за улогата Амалија Балике во претставата „ТАПАНИ ВО НОЌТА“ во изведба на Ц.К. „Марко Цепенков“ – Н.Т. „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
 10. НАГРАДА ЗА МАШКА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Бранко Ѓорчев за улогата Кајафа во претставата „СВЕТО СРЦЕ“ во изведба на Македонски народен театар – Скопје и за улогата Гинекологот во претставата „КИНЕГОНДА ВО КАРЛАЛЕНД“ во изведба на Драмски театар – Скопје,
 11. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА УЛОГА на Билјана Беличанец-Алексиќ за улогата Кинегонда во претставата „КИНЕГОНДА ВО КАРЛАЛЕНД“ во изведба на Драмски театар – Скопје,
 12. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА на Елјеса Касо за улогата Сијах Калем во претставата „СИЈАХ КАЛЕМ“ во изведба на Н.У. Турски театар – Скопје,
 13. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Мартин Кочовски за претставата „ТАПАНИ ВО НОЌТА“ во изведба на Ц.К. „Марко Цепенков“ – Н.Т. „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
 14. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ТАПАНИ ВО НОЌТА“ во изведба на Ц.К. „Марко Цепенков“ – Н.Т. „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.

Настани во придружната програма


 

Изложба „ДЕ НИРО“


 

АВАНГАРДАТА ВО ТЕАТАРОТ ВО МАКЕДОНИЈА

Модератор: Братислав ДИМИТРОВ


 

ТЕАТАРОТ ВО СЛУЖБА НА ДРАМСКАТА УМЕТНОСТ ИЛИ НА ЕСТРАДАТА

Модератор: Трајче КАЦАРОВ


 

ЛИТЕРАТУРНИОТ ЈАЗИК И ТЕАТАРОТ

Модератор: Роберт ВЕЉАНОВСКИ


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Билтени

Слични Објави