БРАЌА КАРАМАЗОВИ

Продукција: Народен театар - Битола

Автор: Ф.М. ДОСТОЕВСКИ

Режија: Дејан ПРОЈКОВСКИ

Претставата се одигра на сцената на НУЦК Марко Цепенков на 09.06.2010

Драматизација: Андреј ХИНГ
Сценографија: Владо ЃОРЕСКИ – Рафик
Музика: Горан ТРАЈКОВСКИ
Костимографија: Благој МИЦЕВСКИ
Светло дизајн: Димче СПАСЕВСКИ


Играат:
Фјодор Михајлович Карамазов: Митко С. АПОСТОЛСКИ
Димитриј Фјодорович Карамазов: Петар ГОРКО
Иван Фјодорович Карамазов – Иван ЈЕРЧИЌ
Алексеј Фјодорович Карамазов: Огнен ДРАНГОВСКИ
Смердјаков: Мартин МИРЧЕВСКИ
Глигориј Василевич: Илко СТЕФАНОВСКИ
Ѓаволот: Соња МИХАЈЛОВА
Пјотр Александрович Миусов: Душко ЈОВАНОВИЌ
Катарина Ивановна: Јулијана МИРЧЕВСКА
Грушенка: Викторија СТЕПАНОВСКА
Хохлакова, грофица: Соња ОШАВКОВА
Иследникот: Слободан СТЕПАНОВСКИ
Лиза: Валентина ГРАМОСЛИ
Старецот Зосима: Петар МИРЧЕВСКИ
Отецот Јосиф: Николче ПРОЈЧЕВСКИ
Ракитин, богослов: Филип МИРЧЕВСКИ


Инспициент: Мирослав ЛАЗАРЕВСКИ
Суфлер: Радојка ДИМЕСКА


Доделени награди:

  1. НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ на Владо Ѓоревски – Рафик,
  2. НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕНА СЦЕНСКА ДРАМАТИЗАЦИЈА на Андреј Хинг,
  3. НАГРАДА ЗА ГЛАВНА МАШКА УЛОГА на Огнен Дранговски за улогата Аљоша.