СВЕТИЛНИКОТ

Продукција: Народен театар „Војдан Чернодрински“ - Прилеп

Автор: Димитар ТАЛЕВ

Режија: Владо ЦВЕТАНОВСКИ

Претставата се одигра на сцената на Театар Војдан Чернодрински на 07.06.2008

Драматизација: Трајче КРСТЕВСКИ
Костимографија: Благој МИЦЕВСКИ
Сценографија: Владо ЃОРЕВСКИ – РАФИК
Музика: Оливер ЈОСИФОВСКИ
Асс. на режија: Димитар ЃОРЃЕВСКИ


Играат:
Стојан Глаушев: Владо ЈОВАНОВСКИ
Султана Глаушева: Александра ПАШЕВСКА
Лазар Глаушев: Димитар ЃОРЃИЕВСКИ
Катерина Глаушева: Наташа НАУМОСКА
Рафаел Клинче: Игор ТРПЧЕВСКИ
Нија: Јасмина МИЦОСКА – СТАНКОСКА
Аврам Немтур: Најдо ТОДЕСКИ
Аџи Захарија Мирчев:Трајче ИВАНОСКИ
Божана Бенкова: Марија СПИРКОСКА – ИЛИЈЕСКИ, Катерина ЧАКМАКОСКА
Андреа Бенков: Александар ТОДЕСКИ
Климент Бенков: Марјан ЧАКМАКОСКИ
Фотограф Димкар: Владимир ЃОРЃИЈОСКИ
Намесникот: Андон ЈОВАНОСКИ
Кир Грета: Димитар ВАНДЕСКИ
Коне Дрдор: Благоја СПИРКОСКИ – ЏУМЕРКО
Каданата: Виолета ЧАКАРОВА
Жена 1: Лилјана БАЛТЕСКА
Жена 2: Иванка ЃОЃИЈОСКА
Жена 3: Цветанка ЧАВЛЕСКА
Али Ага: Милан СЕКУЛОСКИ
Мајстор Кочо: Кирил РИСТОСКИ
Казанџија 1: Димитар ЦРЦОРОСКИ
Казанџија 2: Никола НАСТОСКИ
Девојче: Катерина ЧАКМАКОСКА
Поп Даниел: Тони ЧАТЛЕСКИ


Директор на фотографија: Оливер АНГЕЛЕСКИ
Видео микс: Кирил ЧАВЛЕВСКИ
Монтажа: Зоран ПИЛОВСКИ
Асс. на видео: Андреј ЦВЕТАНОВСКИ
Соработници: Сашо ТРЕНКОВСКИ и Александар РИСТОСКИ
Светло: Ристе ГРКОСКИ
Тон: Благоја ПЕПЕЉУГОСКИ
Инспициент: Валентина ПИРГАНОСКА


Доделени награди:

  1. НАГРАДА ЗА СОВРЕМЕНА СЦЕНСКА ДРАМАТИЗАЦИЈА на Трајче Крстески за драматизација на романот „Железниот светилник“ од Димитар Талев.