МТФ 34 (1999)

34-от Македонски Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 04.06.1999 – 10.06.1999.

На фестивалот беа прикажани вкупно:

 • 8 претстави во официјалната програма
 • 4 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 3 настани во придружната програма.

Селектор на фестивалот: Мето Јовановски.

Жири: Иван Ивановски, Јадранка Владова, Бајруш Мјаку, Љупчо Тозија, Јордан Витанов.

Организациски одбор

Совет на МТФ:
Кирил Ристоски (претседател),
Стојан Дамчески (секретар),
Глигур Ивановски,
Веби Керими,
Елјеса Касо,
Мими Таневска,
Ѓорги Јолевски,
Владимир Талески,
Горан Илиќ,
Јордан Витанов,
Љупчо Бреслиски,
Крсте Јовановски,
Билјана Беличанец,
Владо Цветановски,
Предраг Павловски.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на

 • Вукан Диневски (актер, режисер и педагог),
 • Димитрие Османли (режисер и педагог) и
 • Јоана Поповска (актерка).
 1. НАГРАДА ЗА ДИЗАЈН НА ПРОПАГАНДЕН МАТЕРИЈАЛ на Сашо и Валентин Светозарев за дизајнот од претставата „ПОСЛЕДНИТЕ СЕЛАНИ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 2. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на за музиката во претставата „ХАМЛЕТ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 3. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Благој Мицевски за костимите во претставата „ЛУДИОТ ИБРАХИМ“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје и претставата „ХАМЛЕТ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 4. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Валентин Светозарев за сценографијата во претставата „МАЧКА НА ВЖЕШТЕНИОТ ЛИМЕН ПОКРИВ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 5. НАГРАДА ЗА СЦЕНСКА АДАПТАЦИЈА на Бранко Ставрев за сценска адаптација во претставата „ПОСЛЕДНИТЕ СЕЛАНИ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 6. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Маја Вељковиќ за улогата Жената во претставата „ДУХОТ НА ЛИМЕНКАТА“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“ Струмица,
 7. НАГРАДА ЗА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Соња Ошавкова за улогата Меј во претставата „МАЧКА НА ВЖЕШТЕНИОТ ЛИМЕН ПОКРИВ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 8. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Елјеса Касо за улогата Ибраим во претставата „ЛУДИОТ ИБРАХИМ“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје,
  • Ѓорѓи Јолевски за улогата Хамлет во претставата „ХАМЛЕТ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
  • Драгиша Димитријевски за улогата Професорот во претставата „РАСКОЛ“ во изведба на Народен театар, Куманово,
  • Бедија Беговска за улогата Ќосем султана во претставата „ЛУДИОТ ИБРАХИМ“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје и
  • Борис Чоревски за улогата Таткото во претставата „МАЧКА НА ВЖЕШТЕНИОТ ЛИМЕН ПОКРИВ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 9. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Владо Цветановски за претставата „ХАМЛЕТ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 10. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ЛУДИОТ ИБРАХИМ“ во изведба на Театар на народностите — Турска драма, Скопје.

Настани во придружната програма


 

Изложба на костимите и костимографските скици на Благој Мицевски


 

Концерт на групата Фолтин


 

Симпозиум

Актерството и режисерта во македонскиот театар

Модератор: Јелена Лужина

(3 и 4 јуни)


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави