МТФ 16 (1981)

16-те Театарски Игри „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 08.06.1981 – 17.06.1981.

На театарските игри беа прикажани вкупно:

 • 9 претстави во официјалната програма и
 • 8 претстави во придружната програма.

Жири: Димитар Солев (претседател), Кирил Темков, Борко Зафировски.

Организациски одбор

Совет на ТИ:
Ѓорѓи Сталев-Поповски (претседател),
Благоја Ивчески (секретар),
Кирил Здравевски,
Ристо Стефановски,
Тачко Локвенец,
Јосиф Јосифовски,
Владимир Милчин,
Борко Зафировски,
Младен Дилевски,
Боро Митриќески,
Томислав Спасовски,
Филимен Џинес,
Бајруш Мјаку,
Блаже Алексоски,
Вукан Диневски,
Драгица Наумовска,
Драган Секулиќ,
Димче Ѓорѓиоски.

Доделени награди

 1. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Ристо Аврамовски за музиката во претставата „ЖИТОЛУБ“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје,
 2. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Исмаил Рама за костимите во претставата „УКРОТИТЕЛИ НА ЛУЃЕ СО СМАРАГДНИ ОЧИ“ во изведба на Театар на народностите — Албанска драма, Скопје,
 3. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Бранко Костовски за сценографијата во претставата „БРКОТНИЦИ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 4. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ НА СОВРЕМЕНА ДОМАШНА ДРАМА на Томе Арсовски за текстот во претставата „СКОК ПРЕКУ КОЖА“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп,
 5. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Ненад Стојановски за улогата Козалов во претставата „БРКОТНИЦИ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 6. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Трајче Иваноски за улогата Горчин во претставата „СКОК ПРЕКУ КОЖА“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп,
  • Ненад Милосављевиќ за улогата Стариот Никита во претставата „БРКОТНИЦИ“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
  • Душко Ѓеорѓиоски за улогата Фром во претставата „ПАСКВЕЛИЈА“ во изведба на Народен театар, Куманово и
  • Фирдаус Неби за улогата Расколников во претставата „ЗЛОСТОРСТВО И КАЗНА“ во изведба на Театар на народносите — Турска драма, Скопје,
 7. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Бранко Ставрев за претставата „ЗЛОСТОРСТВО И КАЗНА“ во изведба на Театар на народносите — Турска драма, Скопје,
 8. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ЗЛОСТОРСТВО И КАЗНА“ во изведба на Театар на народносите — Турска драма, Скопје.

Настани во придружната програма


 


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави