МТФ 36 (2001)

36-от Македонски Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 08.06.2001 – 14.06.2001.

На фестивалот беа прикажани вкупно:

 • 10 претстави во официјалната програма и
 • 4 претстави во придружната програма.

Селектор на фестивалот: Благој Чоревски.

Жири: Мето Јовановски, Мими Таневска, Лилјана Мазова.

Организациски одбор

Совет на МТФ:
Кирил Ристоски,
Крсте Јовановски,
Марјан Чакмакоски,
Симеон Гаврилов,
Предраг Павловски,
Бранко Ѓорчев,
Афродита Кирјаковска,
Беди Ибрахим,
Јордан Витанов,
Борис Чоревски,
Џевад Лимани,
Горан Илиќ.

Извршен одбор на МТФ:

Кирил Ристоски (претседател),
Петар Мирчевски,
Беди Ибрахим,
Јордан Витанов,
Бранко Ѓорчев.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на

 • Томе Арсовски (драмски писател),
 • Зора Георгиева (актерка) и
 • Стево Спасовски (актер).
 1. НАГРАДА ЗА ДИЗАЈН НА ПРОПАГАНДЕН МАТЕРИЈАЛ на Сашо и Валентин Светозареви за дизајнот од претставата „КРЧМА КРАЈ ПАТОТ“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп,
 2. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Кирил Џајковски за музиката во претставата „ДИВО МЕСО“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 3. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Ангелина Атлагиќ за костимите во претставата „ДИВО МЕСО“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 4. НАГРАДА ЗА СЦЕНСКА АДАПТАЦИЈА на Владимир Костов и Љупчо Ѓоргиевски за сценска адаптација во претставата „ЦРКВИЧЕТО 40 МАЧЕНИЦИ ВО БИТОЛА“ во изведба на Народен театар, Битола,
 5. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ НА СОВРЕМЕНА ДОМАШНА ДРАМА на Венко Андоновски за текстот во претставата „КАНДИД ВО ЗЕМЈАТА НА ЧУДАТА“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 6. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на
  • Кристина Атанасова за улогата Хермија во претставата „СОН НА ЛЕТНАТА НОЌ“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“ Струмица и
  • Филарета Атанасова за улогата Елена во претставата „СОН НА ЛЕТНАТА НОЌ“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“ Струмица,
 7. НАГРАДА ЗА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Борис Чоревски за улогата во претставата „ЦРКВИЧЕТО 40 МАЧЕНИЦИ ВО БИТОЛА“ во изведба на Народен театар, Битола,
 8. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Дејан Лилиќ за улогата Стефан Андреевиќ во претставата „ДИВО МЕСО“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
  • Васил Зафирчев за улогата Деметриус во претставата „СОН НА ЛЕТНАТА НОЌ“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“ Струмица,
  • Ирена Ристиќ за улогата Херман Клаус во претставата „ДИВО МЕСО“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
  • Лилјана Велјанова за улогата Попова во претставата „КРЧМА КРАЈ ПАТОТ“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ Прилеп и
  • Драган Спасов за улогата Симон Андреевиќ во претставата „ДИВО МЕСО“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 9. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Александар Поповски за претставата „ДИВО МЕСО“ во изведба на Драмски театар, Скопје,
 10. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ДИВО МЕСО“ во изведба на Драмски театар, Скопје.

Настани во придружната програма


 


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави