МТФ 41 (2006)

41-от Македонски Театарски Фестивал „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 02.06.2006 – 09.06.2006.

На фестивалот беа прикажани вкупно:

 • 7 претстави во официјалната програма
 • 4 претстави во OFF програмата
 • 4 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 7 настани во придружната програма.

Уметнички директор на фестивалот: Ѓунер Исмаил.

Жири: Мето Јовановски, Иван Поповски, Братислав Димитров, Искра Гешоска, Тодор Кузманов.

Организациски одбор

Извршен одбор на МТФ:
Кирил Ристоски – претстедател,
Љупчо Ѓорѓиевски,
Трајче Кацаров,
Атила Клинче,
Силвија Стојановска.

Собрание на МТФ:

Кирил Ристоски – претседател,
Стојан Дамчески,
Љупчо Ѓорѓиевски,
Горан Илиќ,
Адем Карага,
Трајче Кацаров,
Атила Клинче,
Младен Крстевски,
Ванчо Мелев,
Љупчо Петрушевски,
Силвија Стојановска,
Љубомир Чадиковски.

Секретар на МТФ: Стојан Дамчески.

Технички секретар: Љупчо Тодоровски.

Доделени награди

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО на

 1. НАГРАДА ЗА РЕКЛАМЕН МАТЕРИЈАЛ на Филип Јовановски за рекламниот материјал од претставата „ДОН ЖУАН“ во изведба на Драмски театар – Скопје,
 2. НАГРАДА ЗА КОРЕОГРАФИЈА И СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА на Жељка Санчанин за кореографија и сценски движења во претставата „ТИМОН ОД АТИНА“ во изведба на Народен театар – Битола, Турски театар – Скопје, ЛАБOРАТОРИЈА НОВА, Фиренца – Италија,
 3. НАГРАДА ЗА МУЗИКА на Марјан Неќак за музиката во претставата „ТИМОН ОД АТИНА“ во изведба на Народен театар – Битола, Турски театар – Скопје, ЛАБOРАТОРИЈА НОВА, Фиренца – Италија,
 4. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Јелена Проковиќ за костимите во претставата „ЦРНИЛА 005“ во изведба на Македонски народен театар – Скопје,
 5. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Владо Ѓоревски за сценографијата во претставата „РОБЕРТО ЗУКО“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
 6. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на
  • Јасмина Мицовска за улогата Сестрата во претставата „РОБЕРТО ЗУКО“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп и
  • Марија Спиркоска за улогите Мајката и Госпоѓата во претставата „РОБЕРТО ЗУКО“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп,
 7. НАГРАДА ЗА ЕПИЗОДНА УЛОГА „ДИМЧЕ ТРАЈКОВСКИ“ на Николина Кујача за улогата Неда во претставата „ЦРНИЛА 005“ во изведба на Македонски народен театар – Скопје,
 8. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Адриан Азири за улогата ХХ во претставата „ЕМИГРАНТИ“ во изведба на Продукција „ОДА“ -Тетово,
  • Габриела Петрушевска за улогата Арина Пантелејмоновна во претставата „ЖЕНИДБА“ во изведба на Народен театар – Битола и
  • Никола Ристановски за улогата Дон Жуан во претставата „ДОН ЖУАН“ во изведба на Драмски театар – Скопје,
 9. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Лилија Абаџиева за претставата „ЖЕНИДБА“ во изведба на Народен театар – Битола,
 10. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ЖЕНИДБА“ во изведба на Народен театар – Битола,
 11. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА ВО ОФФ-ПРОГРАМА на претставата „КУПИДОНА“ во изведба на Драмски театар – Скопје.

Настани во придружната програма


 

Панел дискусија

Стапици за храбрите: новата генерација македонски режисери меѓу естетиката и политиката

Модератор: Иван Додовски


 

Панел дискусија

Македонскиот театар денес – дистопија или место на отпор?

Модератор: Иван Додовски


 

Затворена дискусија

Комуникација драматург – режисер – менаџер на институционален театар и драмски писател – режисер – менаџер на институционален театар


 

Отворање на изложба И актери и сликари


 

Промоција

Ненад Стојановски – споменар

промоција на монографија Зоја Бузалковска, Александра Бошковска, Викторија Рангелова


 

Превези, лица

Промотор и водител на разговорот: Иван Додовски

промоција на монографијата за Милица Стојанова и дијалог со актерката


 

Шашардисани времиња од Благоја Ристески – Платнар

Промотор: Ферид Мухиќ

промоција на книга


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во OFF програма

Претстави во придружната програма

Билтени и други материјали

Слични Објави