МТФ 10 (1975)

10-те Театарски Игри „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 07.06.1975 – 15.06.1975.

На театарските игри беа прикажани вкупно:

 • 5 претстави во официјалната програма
 • 5 претстави во придружната програма и
 • се одржаа 1 настан во придружната програма.

Жири: Крум Стојанов (претседател), Иван Ивановски, Ѓорѓи Сталев.

Организациски одбор

Одбор за организација:
Михајло Думбаловски (претседател),
Михајло Михајлоски (секретар),
Живко Чинго,
Дарко Дамески,
Ристо Шишков,
Ристо Стефановски,
Драган Топчиевски,
Самуил Дуковски,
Кирил Жежоски,
Благоја Ивчески,
Ѓорѓи Шаламанов,
Томислав Спасовски,
Васил Шумански,
Тачко Локвенец,
Јане Тодороски,
Слободан Рошкоски,
Иван Ивановски.

Доделени награди

 1. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Сотир Наумовски за костимите во претставата „ЦРНИЛА“ во изведба на Народен театар, Битола,
 2. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Панче Минов за сценографијата во претставата „МЛАДИ СИНОВИ“ во изведба на Народен театар, Куманово,
 3. НАГРАДА ЗА ТЕКСТ НА СОВРЕМЕНА ДОМАШНА ДРАМА на Бранко Пендовски за текстот во претставата „ИЗМАМА“ во изведба на Народен театар, Штип (и за драмата „Потоп“ во продукција на МНТ – надвор од конкуренција),
 4. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Живко Никлевски за улогата Миле во претставата „МЛАДИ СИНОВИ“ во изведба на Народен театар, Куманово,
 5. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Кирил Здравевски за улогата Дедо ни Адам во претставата „ВЕКУТУМА ВЕКА ИЛИ, ЖИТИЕ АДАМОВО“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“, Струмица,
  • Елица Кирова за улогата Рада во претставата „ИЗМАМА“ во изведба на Народен театар, Штип,
  • Зора Георгиева за улогата Баба ни Ева во претставата „ВЕКУТУМА ВЕКА ИЛИ, ЖИТИЕ АДАМОВО“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“, Струмица,
  • Анастас Миса за улогата Костадин во претставата „МЛАДИ СИНОВИ“ во изведба на Народен театар, Куманово и
  • Љубица Пиперевска за улогата во претставата „ВЕКУТУМА ВЕКА ИЛИ, ЖИТИЕ АДАМОВО“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“, Струмица,
 6. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Бранко Ставрев за претставата „ВЕКУТУМА ВЕКА ИЛИ, ЖИТИЕ АДАМОВО“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“, Струмица,
 7. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „ВЕКУТУМА ВЕКА ИЛИ, ЖИТИЕ АДАМОВО“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“, Струмица,
 8. ПОВЕЛБА ЗА ПОСЕБЕН ПРИДОНЕС И АФИРМАЦИЈА НА ТЕАТАРСКИТЕ ИГРИ на
  • Кире Стефаноски,
  • Борис Стефановски и
  • Коле Чашуле.

Настани во придружната програма


 

Одбележување на 100-годишнината од раѓањето на Војдан Чернодрински


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави