МТФ 9 (1973)

9-те Театарски Игри „Војдан Чернодрински“ се одржа во периодот: 15.06.1973 – 23.06.1973.

На театарските игри беа прикажани вкупно:

 • 5 претстави во официјалната програма и
 • 1 претстава во придружната програма.

Жири: Илија Џувалековски (претседател), Гане Тодоровски, Бранко Костовски.

Организациски одбор

Одбор за организација:
Кире Стефаноски (претседател),
Михајло Михајловски (секретар),
Самоил Дуковски,
Милка Божикова,
Драган Топчиевски,
Бранко Илиоски,
Бошко Бабиќ,
Борка Кулески,
Рампо Конески,
Димче Стефановски,
Стојан Гогов,
Ѓоко Николовски,
Томе Гаговски.

Доделени награди

 1. НАГРАДА ЗА КОСТИМОГРАФИЈА на Сотир Наумовски за костимите во претставата „САМОУБИЕЦ“ во изведба на Народен театар, Битола,
 2. НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈА на Драган Биков за сценографијата во претставата „СЕДУМТЕМИНА“ во изведба на Народен театар, Штип,
 3. НАГРАДА ЗА МЛАД АКТЕР „ТРАЈКО ЧОРЕВСКИ“ на Лазар Атанасов за улогата во претставата „СЕДУМТЕМИНА“ во изведба на Народен театар, Штип,
 4. НАГРАДА ЗА АКТЕРСКО ОСТВАРУВАЊЕ на
  • Ѓоко Николовски за улогата во претставата „ЈУНОНА И ПАУНОТ“ во изведба на Народен театар, Куманово,
  • Кирил Здравевски за улогата во претставата „СМРТТА НА ТАРЕЛКИН“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“, Струмица,
  • Јосиф Јосифовски за улогата Голошчанов во претставата „САМОУБИЕЦ“ во изведба на Народен театар, Битола,
  • Цане Настоски за улогата Миле Пуљиз во претставата „ПРЕТСТАВАТА НА ХАМЛЕТ ВО СЕЛО МРДУША ДОЛНА, ОПШТИНА БЛАТУША“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“, Прилеп,
  • Јоана Поповска за улогата Марија Лукјанова во претставата „САМОУБИЕЦ“ во изведба на Народен театар, Битола и
  • Лилјана Смоквоска за улогата Анѓа во претставата „ПРЕТСТАВАТА НА ХАМЛЕТ ВО СЕЛО МРДУША ДОЛНА, ОПШТИНА БЛАТУША“ во изведба на Народен театар „Војдан Чернодрински“, Прилеп,
 5. НАГРАДА ЗА РЕЖИЈА на Душко Наумовски за претставата „ЈУНОНА И ПАУНОТ“ во изведба на Народен театар, Куманово,
 6. НАГРАДА ЗА УМЕТНИЧКО ОСТВАРУВАЊЕ НА ПРЕТСТАВА ВО ЦЕЛИНА на претставата „СМРТТА НА ТАРЕЛКИН“ во изведба на Народен театар „Антон Панов“, Струмица.

Настани во придружната програма


 


 

Претстави во официјалната програма

Претстави во придружната програма

Слични Објави